VINNARE. Straynané, aka Rami Hassen, är en musikproducent med studio i Solna. Nyligen blev han prisad för Årets genombrott på Förortsgalan 2019. Foto: Anna Wettergård

Musikproducenten som lever sin dröm

Vi fortsätter vår intervjuserie med pristagarna från Förortsgalan 2019, med Rami Hassen, eller Straynané som han kallar sig. Han är en musikproducent som rönt stora framgångar, och som bland annat jobbar med artisten Z.E.

  • Publicerad 10:51, 17 apr 2019

– Det är en dröm, en blessing, att kunna göra det jag älskar. Jag är min egen chef och har min egen studio. Det berättar Rami Hassen när vi träffar honom i hans studio.

Han bor i Kista, där han också är uppvuxen. Men på något sätt har han alltid varit på väg hit, till studion i Solna. Som tioåring började han spela gitarr. Och på Thorildsplans gymnasium, där han gick, fanns en musiksal som stod öppen. Där, bland instrumenten tillbringade han timme efter timme av sin fritid, med att förkovra sig i musikens värld.

Han började jobba med musiken när en nära vän behövde en gitarrist. Efter det fick han arbeta som gitarrist åt Cherrie, och turnera med henne.

Men 2015 bytte han ben och började producera istället.

– Tanken på att producera slog mig helt enkelt. Jag har alltid varit datorintresserad, och intresserad av musik.

Han gick en kurs på SAE – School of Audio Engineering – men det mesta lärde han sig själv.

– Det mesta har jag lärt mig på Youtube. Har kollat på tutorials och på intervjuer med proffs.

Satsade helhjärtat

2016 fixade han en studio. Han sade upp sig från jobbet på ICA:s lager och satsade helhjärtat på musiken.

– Jag gick all in; valde att inte ha något annat jobb.

Och sedan träffade han artisten Z.E, och de skapade en gemensam framgångssaga.

– Jag kom in när Z.E tog fart, och varit med på hans resa.

Nu har Rami Hassen gjort tre låtar som gått platinum – som har mer än åtta miljoner spelningar på strömningstjänster, och en låt som gått guld – med fyra miljoner spelningar. Och han älskar sitt jobb.

– Det roligaste är att börja på ett nytt projekt. Artisten är hypad; det är elektrisk stämning i rummet.

Han tror inte att det finns några hemligheter bakom hans framgång, utan att det helt enkelt beror på hårt arbete.

– Allt som har stört har jag lagt åt sidan. Jag producerar från det att jag vaknar på morgonen och det sista som jag gör innan jag somnar är att kolla tutorials på Youtube. Jag jobbar hårt och har satsat all in.

Även om det finns många riktigt framgångsrika producenter i Sverige har han ingen riktig förebild.

– Nej, faktiskt inte; jag gör min egen grej. Men jag ser upp till Akon. Han har hjälpt många byar i Afrika – det vore en dröm att kunna göra något sådant.

Att få pris på Förortsgalan tyckte han naturligtvis var roligt.

– Det var en fin gala; en bra grej. Jag hoppas att den kommer komma tillbaka varje år. Det är många personer som inte får skina annars, som kommer fram där.