Nytolkning. Nathaniel Glasser Skog är musiklärare och hoppas sprida ljus med en nytolkning av en gammal klassiker. Foto: Mikael Andersson

Musiklärarens stråkar sprider ljus i mörkret

När musikläraren Nathaniel Glasser Skog lämnade USA för Sverige var Björn Afzelius hans första introduktion till svensk musik . Vi träffade Blackebergsbon i klassrummet i Bromsten för att prata om hans engelska tolkning av låten Ljuset.

  • Publicerad 19:14, 15 jan 2021

"Jag flyttade till Sverige 2004, och min första introduktion till svensk musik var Björn Afzelius. Jag gjorde en tolkning av Keops pyramid med Hoola bandoola band, fast i en reggae/ska-version. I flera år har jag tänkt att runt den här tiden på året är det så mörkt i Sverige, så varför inte tolka låten Ljuset med hjälp av stråkmusik?

Med låten ville jag lysa upp i mörkret, för det har verkligen varit ett mörkt år. Det här är en existensiell låt om att ingen lever för evigt. Jag ville göra den på engelska, ett sätt att återuppliva hans musik.

Jag växte upp i en musikalisk familj och började spela fiol och piano när jag var fem år. Det var svårt i början, men jag blev mer och mer intresserad och då gick det bättre. I USA är musik och idrott mer integrerat i skolan än i Sverige. Då tävlade vi i stråkorkestern mot andra skolor och stater. Sedan pluggade jag till musikpedagog på universitetet.

För mig känns det naturligt att lära ut musik. Det finns ett samband mellan att skapa och lära ut, känslan av att dela med sig. Vi behöver musik för att kunna uttrycka saker vi inte kan uttrycka på andra sätt.

Många elever i min klass är väldigt intresserade av musik, jag håller i en kör och ensemble och det är så roligt att eleverna vill stanna kvar efter skoltid för att öva.

Det är kul att tolka andras låtar men jag tycker också om att skriva egna. Jag insåg att det även går att väva in egna låtar i undervisningen.

En elev var duktig på marimba (ett slagverksinstrument, reds. anm), och då fick jag en idé om att skriva en marimbabaserad låt. Sedan involverade jag kören och instrumenten också, och vi spelade faktiskt in en demo.

Att undervisa kräver mycket energi, och hur ska man kunna hitta inspiration om man inte får vara kreativ själv?"

Nathaniel Glasser Skog

Bor: Blackeberg med sin fru, tre barn, katt och hund. Ursprungligen från Connecticut i USA.

Gör: Musiklärare på Ellen Key-skolan i Bromsten, lär ut judisk musik på Paideia folkhögskola, skriver både egen musik och tolkar andras låtar under namnet Diipak.

Aktuell: Med låten The Light, en nytolkning av Björn Afzelius låt Ljuset, som finns att lyssna på Spotify.

Favoritartist: Bob Dylan, "Han är min husgud".

Visa merVisa mindre