Musikalen Rent övervinner allt

DeMusikalen blev utslängd från kyrkan men räddades av Hässelbygårdskolan. På fredag ska utsatthet, död, tro hopp och kärleken som övervinner allt skildras i skolans teater Prisma. På fredag är dags för premiären av den omstridda musikalen Rent.

  • Publicerad 16:21, 14 nov 2016

Det har precis slutat snöa och den vita snömattan dämpar ljuden i lugna Hässelby gård. Men på Hässelbygårdsskolans teater Prisma är det fullt ös. På scen står Rents ensemble och sjunger upp, stretchar och övar danssteg inför kvällens rep och röken bolmar ut från rökmaskinerna.

– Det är nu det börjar bli härligt, det bara bubblar här inne, säger regissören Thomas Creutz.

Plötsligt börjar brandlarmet tjuta och alla uppmanas att utrymma lokalen. Men ensembeln är fortsatt koncentrerad på musiken – och börjar sjunga julsånger i porten. Det är ju bara rökmaskinen som utlöst larmet.

”Genom mitt sätt att vara så bryter jag mot normerna. Men både min karaktär Angel och jag skiter i normerna och är oss själva.”

En som stämmer in i sången är Eido Al Fakir, som har en av huvudrollerna.

– Det känns jättebra, det är som att jag får spela mig själv på scenen. Min rollkaraktär går igenom samma kamp som jag har gått genom under mitt liv, bland annat att kämpa mot homofobi och könsnormer. Genom mitt sätt att vara så bryter jag mot normerna. Men både min karaktär Angel och jag skiter i normerna och är oss själva, säger han.

Musikalen Rent kretsar kring en grupp unga, socialt utsatta konstnärssjälar som tampas med livets med- och motgångar. De kämpar för att få bo kvar i ett rivningshus, flera är HIV-positiva och några har brustna hjärtan.

Elin Boström från Råcksta spelar Maureen. Till vardags jobbar hon som lärare i Södra Ängby men även på Prismas scen får hon göra det hon älskar.

–  Maureen är en utmaning, hon är en riktig diva och en showare. Jag gillar själv att stå i rampljuset och synas och höras och där är vi lika. Jag jobbar som lärare och då står man mycket i centrum och min karaktär älskar att stå i centrum, att prata och protestera, säger hon.

Originalföreställningen utspelar sig i New York på 1980-talet, men ändå tycker Elin Boström att musikalens teman är högst aktuella i dagens Stockholm. Dessutom har handlingen förflyttats till Hässelby gård.

– De här ungdomarna bor i ett rivningshus och de protesterar mot att bli utslängda. Och det är många ungdomar i dag som har svårt att hitta bostäder, säger Elin Boström.

Trots att musikalen berättar om tragiska livsöden och utsatthet så skildras också glädje.

– Kärlek, tro och hopp. De här klyschorna som ändå är kärnan, säger Johannelundsbon Kristoffer Alsin, som både spelar en av huvudrollerna och är medproducent.

– De är ju glada att de har varandra. Det är en stor kärlek. Och kärleken är väldigt nära döden och det går lite hand i hand genom hela musikalen, säger Elin Boström.

Men vägen till premiären har varit krokig. Musikalen skulle egentligen spelas i S:t Thomas kyrka i Vällingby. Men två månader innan premiären stoppade Vällingby församling föreställningen. Språkbruket var opassande för kyrkorummet, enligt kyrkorådet.

– Jag personligen kände mig ortroligt besviken och sviken, säger Elin Boström, som sjunger i en av kyrkans körer.

LÄS MER: Kyrkorådet stoppar musikalen Rent

Ensemblen började leta efter en ny lokal och Hässelbygårdsskolan erbjöd Prisma. I samma veva startade Thomas Creutz, Mickael Hansson och Kristoffer Alsin bolaget West End Stockholm, som nu står som producent. Och trots alla turer tycker Elin Boström att det känns riktigt bra inför premiären.

– Det blev kanske bättre på något sätt, hela produktionen, säger hon.

LÄS MER: Nu är det klart – Hässelbygårdsskolan räddar Rent

De har bland annat fått hålla till i lokalen varje dag, något som inte var möjligt i kyrkan.

–  Vi fick ju ett hem i Prisma, vi har fått tillgång till lokalen varje dag i flera månader. Det har blivit vårt andra hem, säger Kristoffer Alsin.