Från vänster: Olivia Doolke (Hagastan), Theodor Lindström (Järfälla), Markus Trygg (Södermalm) och Christina Nyberg (Nacka). Foto: Pekka Pääkkö

Musikalen Lika Olika river barriärer mellan olika människor

I vår bjudet Attendo Unika Stadshagen på en färgsprakande show när de sätter upp musikalen Lika Olika på Oscarsteatern. – Det känns pirrigt och nervöst, men också roligt, säger Olivia Dolke som spelar en av huvudrollerna.

  • Publicerad 05:00, 31 jan 2020

Musikalen är ett romantiskt drama som handlar om att skapa förståelse och acceptans för att alla är olika i samhället. Alla musikalartister på scenen har någon form av funktionsvariation. De träffas i Stadshagen på Attendo Unika varje vecka, måndag till fredag, och övar tillsammans. Det är deras dagliga verksamhet inom LSS att arbeta med musikalproduktion.

Första gången på stor scen

De har arbetat i flera år med uppsättningen och musikalen hade premiär redan 2016. Men det är första gången de står på en sådan stor scen som på Oscarsteatern.

– Det känns pirrigt och nervöst, men ändå roligt. Det ska bli härligt att stå på en sådan stor scen, säger Olivia Dolke som bor i Hagastaden.

Hon spelar huvudrollen magiska Matilda och är klädd i en färgglad klänning under genrepet.

Längst fram Olivia Doolke, Theodor Lindström, Markus Trygg (bakom). Foto: Pekka Pääkkö.

Musikalen utmanar normer

På den provisoriska scenen som satts upp står även Markus Trygg. Han spelar Dana ”The drag, drama and dancing queen” som äger en bar som heter ”frizon” där olika världar möts. Han bär en glittrig röd klänning med en stor tyllkjol.

– Jag är den som sammanför olika världar. På klubben är alla välkomna och det spelar ingen roll hur du ser ut eller vem du är, säger Södermalmsbon.

För att få allt att gå ihop finns även Fanny Wallmo på plats. Hon är teaterverksamhetsansvarig på Attento Unika Stadshagen och regissör för musikalen. För henne är musikalen omskakande genom att den utmanar samhällsnormerna.

– Den handlar om att riva barriärer mellan olika människor. Att alla är lika mycket värda oavsett sexuell läggning eller om man har en funktionsvariation, säger hon.

Fanny Wallmo tycker det är jättekul att jobba med detta gäng. Foto: Pekka Pääkkö

Viktigt att replikerna sitter

Fanny Wallmo beskriver sin arbetsuppgift som väldigt utmanande, men att det också är världens roligaste jobb.

–  Jag hade ingen aning om hur jag skulle göra det. Men det är världens bästa gäng och det ska bli så kul att se de stå på scenen i maj, säger hon.

Musikalen Lika Olika har premiär den 7 maj på Oscarsteatern och senare under hösten är tanken att ensemblen ska ut på en turné. Fram tills dess ska alla repliker sitta.

– Det är svårt att öva in manuset. Ibland när man har rätt många repliker så kan det bli svårt, men det är roligt och går ändå bra. Det viktigast är att ha roligt, säger Olivia Doolke.

Fakta

Lika Olika

Musik: Kristoffer Wennerlund

Kostym: Sol Hanna Eriksson

Regi: Fanny Wallmo

Manus: Rebecka Andreasson

Visa merVisa mindre