– Nu är det bara några dagar kvar till premiären, det är klart man är nervös, säger dansaren Louise Holm (till höger). Foto: Karin Nilsson

Musikal ska rädda miljön

Nästa helg sätter Viktor Rydbergs gymnasieelever upp nyskrivna rockmusikalen ”Rainbow Warrior” på Maximteatern. Sedan i augusti har de jobbat hårt.

  • Publicerad 16:45, 7 jan 2015

Trots att skolan ännu inte har börjat efter lovet pågår intensiv aktivitet i korridorer och klassrum i Viktor Rydbergs Gymnasium, VRG, på Jarlaplan. Musikalen Rainbow Warrior är skriven av Lisa Linder och Christer Johansson, den senare lärare på skolan. I år är det 20-årsjubileum för VRG:s musikaler och historien utspelar 20 år efter att Green peace-fartyget Rainbow Warrior sänktes i Nya Zeeland då organisationen försökte förhindra franska kärnvapenprovsprängningar. I musikalen har punksångerskan Maya återkommande drömmar om jordens undergång. Hon anar en koppling mellan sin försvunna pappa och kampen för miljön och inser att hon måste göra något, även om det kan innebära döden för henne.

– Meningen är att de som har sett musikalen ska lämna Maximteatern taggade och hoppfulla. Många har, precis som huvudkaraktären Maya, uppfattningen att det är för sent att rädda miljön. Men det går om alla verkligen vill och kämpar, säger Ebba Ehrling, som går i trean i VRG Jarlaplan och arbetar med marknadsföring av musikalen, och fortsätter:

– Det är vår generations viktigaste fråga men miljösnack är ofta hårt och dömande. Vi vill försöka väcka intresse för frågan på ett roligt sätt.

Märker skillnad

Nora Strömberg går i VRG Odenplan och jobbar också med marknadsföring av musikalen. Hon tycker redan att det märks i skolan att alla har börjat tänka mer på miljön.

– Ensam kan man inte göra allt men något! Vi har fått fler papperskorgar i korridorerna och har börjat sortera petflaskor. Man blir mer uppmärksam när man arbetar med en miljömedveten musikal, säger Nora Strömberg.

Vi sitter vid ett bord i en av skolans korridorer och bakom oss jobbar dokumentgruppen med att dokumentera allt som sker så att alla ska kunna få en helhetsöverblick av jätteprojektet efteråt. För de elever som går estetprogrammet är arbetet med musikalen deras gymnasiearbete som ger 100 poäng. Andra elever får läsa det som en kurs eller vara med på sin fritid. Elever från alla VRG:s gymnaiseskolor deltar.

– Det är väldigt kul att lära känna folk från andra skolor. Som elev kan man annars ha uppfattningen att man går antingen på Jarlaplan, Odenplan eller i Djursholm. Nu är vi alla elever på Viktor Rydbergs gymnasium, säger Ebba Ehrling.

Regisserar klasskompisar

Än så länge har hela produktionen haft två genomdragningar av musikalen som väntas bli cirka tre timmar lång. Lova Schildt går teaterprogrammet och är regiassistent.

– Jag älskar att se på teater. Man kommer så nära levande konst. Jag var nervös inför att regissera mina klasskompisar, men det har gått över förväntan. Jag tror många kan tycka att det är skönt att få tips från någon som är jämngammal, säger Lova Schildt.

Veckorna innan jul hade eleverna ”intensivveckor” och jobbade 9 – 21. Nu blir det något liknande fram till premiären den 16 januari. Totalt blir det tio föreställningar och det finns fortfarande biljetter kvar.

– Det här är den största gymnasiemusikalen i Stockholm och det finns ingen annan som tar upp det här problemet. Visst, det hade kanske varit lika kul att göra Grease men det hade inte varit en lika stor utmaning!

Tio föreställningar

Musikalen spelas på Maximteatern.

Premiären är fredagen den 16 januari klockan 19.

Övriga föreställningar är 17/1 klockan 19, 18/1 klockan 16, 23/1 klockan 19, 24/1 klockan 19 och 25/1 klockan 16.

Visa merVisa mindre