Museilägenhet på Östermalm blir bostadsrätt

Einar Hylanders gårdslägenhet på Narvavägen har använts som museum i 25 år. Nu ska kulturskatten göras om till bostadsrätt.

  • Publicerad 11:14, 3 jul 2018

I ett gårdshus på Narvavägen 29 finns ett stycke konsthistoria. Konstnären Einar Hylander byggde en minnesbild av sina barndoms somrar på adressen och skänkte sedan lägenheten till svenska staten.

I 25 år har miljöbygget ingått i Moderna Museets samling och använts för visningar.

Den unika lägenheten rensas ut i augusti. Foto: Albin Dahlström/Moderna museet/Bildupphovsrätt

”Oerhört tråkigt”

Men nu är det slut med det. Det saknas bygglov, hyresavtalet har sagts upp och fastighetens bostadsrättsförening vill sälja och göra om verket till bostadsrätt.

Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet, kommenterar beskedet på Moderna Museets hemsida:

– Det är oerhört tråkigt att behöva evakuera Einar Hylanders miljöbygge men rent juridiskt finns det tyvärr inte någon annan utväg. Vi inriktar oss nu på att montera ner och säkra konstverket för framtiden och se om det finns möjlighet att visa delar av det på museet framöver, säger han.

Inga fler visningar

Evakueringen av konstverket börjar i augusti och ska vara klart senast den 30 september. Museet kan inte ta emot fler besökare längre.

– Vi kunde ta emot bokade visningar i juni, men nu är det bara redan inbokade visningar som vi betar av, säger Hanna Tottmar, pressansvarig på Moderna Museet.