Museichefen om dockstölden – ”En bit historia går förlorad”

Under natten till onsdagen den första juli tog sig obehöriga in genom taket på Leksaksmuseet i Fisksätra. Än har ingen gripits, men polisen har säkrat spår.

  • Publicerad 15:00, 7 jul 2020

Gärningsmännen som tog sig in genom taket ska ha stulit 20-30 dockor av museets unika samling, värda flera hundra tusen.

Det säger Leksaksmuseets rådgivare LG Nilsson till SVT.

Små förhoppningar

Museichef och verksamhetschef Paula wa de Pohl säger att de har varit i kontakt med en rad internationella auktionshus så att de är uppmärksamma på om någon av dockorna skulle dyka upp på en auktion.

Men hon har små förhoppningar om att få tillbaka dockorna.

– Eftersom det var en så riktad stöld där bara dockorna stals så känns det som att någon hade en önskan om att få just dem…så jag är tveksam.

Vad får stölden för konsekvenser för er?

– Det får jättestora konsekvenser eftersom museet visar ett kulturarv och det finns väldigt få exemplar kvar av så här gamla dockor. Det är en bit historia som går förlorad. Det känns jättetråkigt.

Säkrade spår

Polisen har inlett en förundersökning om grov stöld, och när Mitt i pratar med Rikard Torstensson, operativ koordinator vid polisen i Nacka, säger han att man inväntar resultaten efter den tekniska undersökningen.

– Vi har skickat in saker för analys, och vi har säkrat spår, säger han.

Brottet är i nuläget rubricerat som grov stöld, men det är något som kan komma att ändras under utredningens gång.

– Det handlar om värdet. Vi har inte fått en preciserad lista på vad som saknas, utan bara att det ska handla om stora värden. Men rubriceringen kan komma att ändras.