Musbajs i köket, i disken, i utrymmen där tillagningsredskap förvarades, där man bakade, i förråd och i baren – i så rikliga mängder att det bedömdes komma från flera möss.

Och när kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör frågade vad blandfärsen skulle användas till uppgav personalen att den skulle tillagas – trots att den hade passerat sista förbrukningsdag ett par dagar tidigare.

Mikroorganismer i kylarna

Rengöringen av lokalerna visade sig också vara eftersatt så att det fanns ”mikrobiell påväxt” - mikroorganismer - i diskrummet och på lister i kylar.

Nu har restaurangen i Österåker fått två veckor på sig att skärpa sig, städa lokalerna och säkra upp dem mot skadedjur. Bland annat måste restaurangen täta en dörr in lokalerna där möss kunnat smita in utifrån.

Dessutom måste personalen ha koll på vilka livsmedel som kan utlösa allergiska reaktioner hos matgäster.

Det har Österåkers kommun miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutat.

Lovar att skärpa sig

Restaurangen har lovat att rätta till bristerna. Av miljö- och hälsoskyddsavdelningens kontrollrapport framgår även att kommunen kommer följa upp ärendet med en extra kontroll. Följer inte restaurangen anvisningarna kan kommunen besluta om föreläggande eller förbud.

Den oannonserade inspektionen utfördes i början av april.

Efter att personalen uppmärksammats på den gamla blandfärsen kasserades den.