Hygien. Färs angrips lättare av bakterier än hela köttbitar och möss är inte så lämpliga att ha i restaurangkök. (arkivbilder)

Musbajs och matsnusk på restaurang

Rikligt med musbajs, smuts och gammalt livsmedel. Det var vad kommunen fann vid en oannonserad inspektion på en restaurang i Österåker.

  • Publicerad 08:15, 6 maj 2022

Musbajs i köket, i disken, i utrymmen där tillagningsredskap förvarades, där man bakade, i förråd och i baren – i så rikliga mängder att det bedömdes komma från flera möss.

Och när kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör frågade vad blandfärsen skulle användas till uppgav personalen att den skulle tillagas – trots att den hade passerat sista förbrukningsdag ett par dagar tidigare.

Mikroorganismer i kylarna

Rengöringen av lokalerna visade sig också vara eftersatt så att det fanns ”mikrobiell påväxt” - mikroorganismer - i diskrummet och på lister i kylar.

Deadline. Restaurangen i Österåker måste skärpa sig. (genrebild). Foto: Mostphotos

Nu har restaurangen i Österåker fått två veckor på sig att skärpa sig, städa lokalerna och säkra upp dem mot skadedjur. Bland annat måste restaurangen täta en dörr in lokalerna där möss kunnat smita in utifrån.

Dessutom måste personalen ha koll på vilka livsmedel som kan utlösa allergiska reaktioner hos matgäster.

Det har Österåkers kommun miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutat.

Lovar att skärpa sig

Restaurangen har lovat att rätta till bristerna. Av miljö- och hälsoskyddsavdelningens kontrollrapport framgår även att kommunen kommer följa upp ärendet med en extra kontroll. Följer inte restaurangen anvisningarna kan kommunen besluta om föreläggande eller förbud.

Den oannonserade inspektionen utfördes i början av april.

Efter att personalen uppmärksammats på den gamla blandfärsen kasserades den.

Livsmedelslagen

Livsmedelslagen reglerar hantering och märkning av livsmedel och omfattar förutom föda även dricksvatten, snus och tuggtobak.

Syftet med livsmedelslagstiftning är att reglera vilka livsmedel som är tillåtna och säkerställa så att de tillverkas, hanteras och säljs på rätt sätt, så att de är säka för konsumenterna.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre