Kvarteret Yxan 4 där Stockholms borgerskap ligger – mellan Högalidsgatan, Heleneborgsgatan och Varvsgatan – kan göras om.

Där finns en potential att ”aktivera offentliga stråk”, menar staden, samt skapa tydligare koppling till Söder Mälarstrand. Ett förslag till ändring av detaljplanen har presenterats.

– Förslaget har två delar. Dels är det kvarteret runt Gubbhuset som Borgerskapet äger som utvecklas, dels är det stadens mark söder om Högalidsgatan där det kan byggas, säger Karin Crawford, kommunikatör vid stadsbyggnadskontoret.

https://www.mitti.se/nyheter/mur-forsvarar-bostadsbygge-pa-sodermalm/reprcs!8Ih2JeoDGNJTiyNHewQ/

Fler bostäder

Den del som rör Borgerskapet innebär att Gubbhuset, med anor från tidigt 1900-tal, byggs om invändigt. Där finns i dag studentbostäder, men planen är att det där bara­ ska finnas seniorbostäder.

Enkehuset, som ligger mot Varvsgatan, rivs. I stället uppförs ett fristående bostadshus med seniorbostäder.

Den verksamhet som nu håller till i Enkehuset är tänkt att flytta till det hus som föreslås byggas på på tomtens östra sida, som förutom seniorbostäder ska husera ett vård- och omsorgsboende.

Den nya bebyggelsen ska vara i 5–7 våningar, och omfatta 247 hyresrätter.

Grönt och bergigt

Söder om Högalidsgatan finns planer på ett lamellhus om sex våningar med 23 bostadsrätter. Strax österut föreslås en stadsvilla på sex våningar med tio hyresrätter.

– Det är en mångfald av upplåtelseformer och förslaget är i linje med stadens ambition att bygga fler bostäder, säger Karin Crawford.

Området är i dag känt för sina gröna, bergiga miljö med stora stenmurar. Förslaget innebär dock att karaktären förändras, menar staden, då naturstenmurar och grönska byts mot stadskaraktär. Stora delar av muren tas bort och mur byts mot husfasad.

Samråd pågår fram till 23 november.

https://www.mitti.se/nyheter/har-byggs-70-nya-lagenheter-pa-sodermalm/reprav!rqRuo8lmVfxAmqTNURYqdw/