Till höger syns den nya muralmålningen vid Mosebacke. I vår kommer passager i Grimsta att prydas med färg men där är ännu inte klart vilka väggar det blir. Foto: Stockholm konst/Mattias Ek/Stadsmuseet

Muralmålningar ska öka trivseln i Grimsta

Trött på betong? I vår får husväggarna i Grimsta ny färg i form av muralmålningar. Boende kan få vara med och bestämma hur det ska se ut, enligt projektledaren.

  • Publicerad 16:53, 23 okt 2017

Tidigare har konstnärer målat muralmålningar i Farsta, Rågsved i Söderort och vid Mosebacke torg. Nu kommer turen till Västerort.

I vår är det dags för några av passagerna mellan husen i Grimsta att bli färggladare, genom ett samarbete mellan Stockholm konst och fastighetsägaren Svenska bostäder.

– Det som är roligt med Grimsta är att det blir flera väggar i passager in till olika gårdar. Det blir ett unikt projekt eftersom vi tidigare bara har arbetat med enskilda stora väggar, säger Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst.

Det är ännu inte klart vilka väggar det blir eller vilka konstnärer som ska göra målningarna.

– Vi vill skapa en fantastisk miljö för de som bor där och det finns också stora möjligheter att låta de boende tycka till. Så gjorde vi i Farsta och efteråt kom boende dit och kände igen saker de föreslagit, säger Frida Cornell.

"Jätteroligt projekt"

Det var Stockholm konst som kontaktade Svenska Bostäder och de i sin tur föreslog Grimsta som ett passande område.

– Projektet är verkligen i sin linda och vi har inte bestämt var det blir eller i vilken form. Men det blir ett jätteroligt projekt till våren, säger Helene Engholm på Svenska bostäder.

Det är inte klart hur mycket väggmålningarna kommer att kosta. Men enligt majoritetens nya budget ska staden satsa två miljoner kronor på professionella muraler nästa år, vilket är en miljon mer än förra året.

– Jag tycker att det är ett spännande sätt att utveckla det offentliga rummet. Det gör att staden blir vackrare och roligare. Vi har ju haft ett gammalt främjandeförbud mot muraler som varit väldigt märkligt, säger kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

LÄS ÄVEN: Ny stor muralmålning ska göras på Södermalm