Muralmålning får liv i Hagalund

Muralmålningen i Haglund fick stor uppmärksamhet när den kom på plats i november. Nu utvecklas målningen ytterligare genom att väckas till liv om kvällen.

  • Publicerad 14:19, 5 feb 2018

I november var det mexikanska konstnärskollektivet LaPiztola klara med muralmålningen vid parkeringen bakom Gelbgjutarevägen. Två figurer - en fågelliknande och en kaninliknande figur - fick klä väggen i industriområdet. Nu får karaktärerna sällskap av filmsekvenser. Under hela februari kommer de två figurerna synas kvälls- och nattetid tillsammans i olika miljöer och med andra figurer i rörelse.

– Vi vill lyfta fram ungdomsverksamheterna som finns i Hagalund. Verket kommer vara synligt från tåget, säger Geska Brecevic, konstnärlig ledare för Smart Kreativ Stad och Filmregion Stockholm-Mälardalen som driver projektet.

De långa filmsekvenserna har gjorts av Performing pictures och unga från Hagalundsverksmaheterna Uncut ung filmproduktion och Råmaterial har bidragit med kortare inslag. Deltagarna är själva väldigt nöjda med att ha fått jobba med projektet.

– Jag har jobbat ganska mycket med klipp som jag hämtat från olika ställen. Det rör sig om natur och människor på ett abstrakt sätt, säger 24-åriga Linnea Lindberg från Råmaterial som har sina lokaler just på Gelbfjutarevägen.

Hur tror du folk kommer reagera på ditt verk?

– Både mitt och andras verk är väldigt effektfulla. Jag tror folk kommer tycka att det är fint, säger hon.

Även unga från Kungliga Konsthögskolan har gjort filmsekvenser. Allas bidrag visar på en bredd i miljöerna som fågeln och kaninen får röra sig i.

– Jag har inspirerats av japansk manga, säger studenten Patricia Aramburu från högskolan.

En annan student ska göra klart sitt verk under februari.

– Jag har gestaltat en dröm, att jag kommer till en annan värld. Jag hann inte göra klart det helt, så det blir en liten cliffhanger, säger studenten Sara Ekholm Eriksson från högskolan

MER Moving murials

Projektet går under namnet Moving Murials och är en del av Smart Kreativ stad.

Tanken med projektet är att de fasta muralmålningarna ska samspela med de projicerade rörliga bildenra på väggen.

De rörliga bilderna syns kvälls- och nattetid under hela februari.

Visa merVisa mindre