Beslut. På tisdagen kom beslut i frågan om Munsö skolas framtid. I höst får de yngre barnen gå kvar, men de äldre flyttar. Foto: Mikael Andersson

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.

  • Publicerad 11:06, 3 jun 2020

Skolverksamheten blir kvar för de yngsta barnen årskurs F-2. Årskurs 3–6 flyttas till Sundby skola.

Planerna på att flytta verksamheten i Munsö skola till Sundby har lett till stora protester under våren. Bland annat har boende på Adelsö och Munsö samt oppositionspolitiker framfört kritik att de anser att förändringen sker utan ordentlig utredning och alldeles för snabbt.  

På måndagskvällen arrangerades därför en rullande protestaktion längs Ekerövägen för att markera inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagen.

Beslut på tisdagen

Igår, tisdag, var dags för beslut i barn- och ungdomsnämnden. Där klubbades ett reviderat förslag igenom som innebär att barnen i årskurs F-2 får gå kvar i Munsö skola. Årskurs 3-6 flyttas däremot till Sundby skola.

Samtidigt bildar Munsö skola en ny enhet tillsammans med Adelsö, Munsö och Sundby förskolor som får en gemensam rektor.

Genomförs i höst

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Sivert Åkerljung (KD) röstades förslaget igenom med siffrorna 9-4. Förändringen ska vara genomförd till hösten.

”Vi hoppas att de som idag är besvikna på beslutet sluter upp och stöttar de barn som kan känna oro inför förändringarna, och även skolorna, för att få till den absolut bästa tänkbara undervisningen vid skolstarten i höst”, skriver Sivert Åkerljung i ett sms till MälaröDirekt.

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28