
Mats Lindblom hör till dem som redan använder munskydd i kollektivtrafiken. Foto: Pekka Pääkkö
Munskydd i kollektivtrafiken delar stan: ”Äntligen”
Allt fler röster höjs för krav på munskydd i kollektivtrafiken – och sådana regler kan vara på gång. Men hur het är frågan bland resenärerna? Mitt i har tagit tempen. – Äntligen, säger Mats Lindblom vid Ropstens t-bana.
- Nyheter
- Publicerad 05:11, 28 aug 2020
Skolorna är i gång, semestrarna är över och resandet med kollektivtrafiken vänder uppåt igen.
Resandet är fortfarande på en betydligt lägre nivå än förra året, men enligt SL är det tydligt att det nu ökar. Färsk statistik visar att inpassagerna på pendelstationer och tunnelbanestationer ökade med runt 10 procent vecka 33 jämfört med vecka 32.
När passagerarna blivit fler har också munskydd blivit en allt större snackis. Fyra av tio vill införa krav på munskydd i kollektivtrafiken, visade nyligen en opinionsundersökning som Demoskop gjorde i samarbete med Aftonbladet.
Så här resonerar resenärer, politiker och experter.
Resenärer
Mats Lindblom kliver på tunnelbanan vid Ropsten. Han är 65 år och har munskydd på sig. Han gillar att det börjar talas mer om munskydd i kollektivtrafiken.
– Äntligen. Jag satte på mig det här ganska omgående eftersom jag är en man av äldre börd. Jag har inga underliggande sjukdomar, men jag vill beskydda mig själv och omgivningen.
Jag antar att du är för ett krav i kollektivtrafiken?
– Absolut, det ska vara ett krav. Att bli sjuk är besvärligare för mig än för ungdomarna som ju inte har skydd på sig.
Och det blir dessutom en annan effekt av att ha på sig munskydd berättar han.
– Är skyddet på så går folk en u-sväng runt mig. Annars sätter dom sig precis bredvid mig, säger Mats.
”Kan bli en ökad källa för smitta”
Bertil Svelander väntar på tunnelbanan mot Ropsten vid Östermalmstorg tillsammans med taxen Smilla.
– Ha munskydd för all del, men man kan inte tro att det är allena saliggörande. Många tror det skyddar helt, men det bästa är att tvätta händerna och att hålla avstånd. Jag ser dagligen de som inte håller avstånd och det är det största problemen att alla inte tar eget ansvar.
Skulle du kunna tänka dig att ha munskydd?
– Ja det kan jag tänka mig. Men det kan indirekt bli en stor felkälla om man tror man köper sig fri med munskydd. Då kan det bli en ökad källa för smitta istället.
Politiker
Jag har valt att gå före, själv lyfta frågan och visa att jag använder det.
Kristoffer Tamsons (M)
På egen hand valde trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) förra veckan att argumentera för munskydd. Han har också haft dialog med andra storstadsregioner i Sverige och andra länder samt lyft frågan med kollektivtrafikbranschen i stort.
– Jag har valt att gå före, själv lyfta frågan och visa att jag använder det, då jag vill visa på det goda exemplets makt och själv föregå med gott exempel, säger han.
Kristoffer Tamsons (M) Pressbild
– Jag tror vi gör klokt i att känna ett personligt ansvar, bekantar oss med munskydd och tar in att det kan komma att bli ett komplement till övriga insatser även i Sverige, då i situationer och sammanhang där social distans är svår att upprätthålla och det finns risk för trängsel.
Även Sverigedemokraterna i regionen har drivit på för munskyddskrav.
Jens Sjöström (S), regionråd i opposition, tycker att SL ska följa Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholms rekommendationer, och så mycket det går undvika kollektivtrafiken för att minska trängseln:
– De rekommendationerna följer jag och tycker att alla andra också ska göra. Skulle smittskyddsexperterna på Folkhälsomyndigheten och smittskydd Stockholm ändra sina rekommendationer i takt med ökad kunskap om viruset så ska också SL följa dessa. Detta är en fråga som ska baseras på forskning och fakta, inte på politisk taktik.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bollar också vidare ansvaret till Folkhälsomyndigheten, senast i ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen.
Miljö- och kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP) menar att krav på munskydd är ett medicinskt beslut – och inget som politiker ska bestämma.
– Jag vill dock säga att alla som vill använda munskydd ska så klart göra det. Om Folkhälsomyndigheten ger oss rekommendationen att människor ska använda munskydd ska vi förstås följa det, men då behöver det ges förutsättningar att uppfylla en sådan rekommendation.
Fakta
Folkhälsomyndigheten
Myndigheten menar att hålla avstånd är viktigare än munskydd i kollektivtrafiken just nu. Farhågan är att användandet av munskydd vaggar in oss i en falsk säkerhet, men myndigheten håller trots tvekan ändå på att se över i vilka situationer en rekommendation om munskydd skulle fungera nationellt eller regionalt. Exempel på sådana situationer kan vara vid trängsel i kollektivtrafiken, menar Folkhälsomyndigheten.
Inom ett par veckor väntas besked om eventuella riktlinjer.
– Skulle det vara så att man kan identifiera tidpunkter och situationer där distanshållning inte är möjligt, då kan det finnas områden där det är befogat, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i helgen i Ekots lördagsintervju.
Johan Carlsson poängterar att ett stort ansvar ligger på de aktörer som organiserar kollektivtrafik att se till att det inte blir för trångt ombord, och han vill i det här läget inte att ansvaret läggs på resenärerna att skaffa munskydd.
– Vi är bekymrade över att de som organiserar kollektivtrafiken vill ta en genväg, sa han i Ekots lördagsintervju.
Städer i världen
För pendlare i städer som New York, London och Berlin är det munskydd på som gäller. Runt 130 länder i världen rekommenderar eller kräver att invånarna täcker mun och näsa i olika sammanhang. Bland annat Danmark har sådana krav. I helgen blev en 24-årig dansk den första i landet att tvingas böta för att inte ha följt reglerna. 2 500 danska kronor blev straffet för att ha vägrat ta på sig munskydd på järnvägsstationen i Odense, rapporterar TT.
– Om man inte har munskydd på sig och vägra ta på sig munskydd blir man ombedd att lämna tåget. Om man då säger ”det vill jag inte” försöker vi först ha en dialog med personer men det kan sluta med att vi måste tillkalla polis, har det danska tågbolaget DSB:s presschef Tony Bispeskov tidigare sagt till till Ekstrabladet.