Erling Stenlund, här i väntan på bussen vid Solna centrum, bär inte munskydd själv men tycker att det är bra om folk skyddar sig. Foto: Anders Göransson

Munskydd eller ej – inom kort väntas besked

Allt fler röster höjs för krav på munskydd i kollektivtrafiken – och sådana regler kan vara på gång. Men hur het är frågan bland resenärerna? Mitt i har tagit tempen. – Jag tycker att det är jättebra att folk skyddar sig, säger Erling Stenlund från Huvudsta.

  • Publicerad 05:00, 28 aug 2020

Skolorna är i gång, semestrarna är över och resandet med kollektivtrafiken vänder uppåt igen.

Resandet är fortfarande på en betydligt lägre nivå än förra året, men enligt SL är det tydligt att det nu ökar. Färsk statistik visar att inpassagerna på pendelstationer och tunnelbanestationer ökade med runt 10 procent vecka 33 jämfört med vecka 32.

När passagerarna blivit fler har också munskydd blivit en allt större snackis. Fyra av tio vill införa krav på munskydd i kollektivtrafiken, visade nyligen en opinionsundersökning som Demoskop gjorde i samarbete med Aftonbladet.

Så här resonerar resenärer, politiker och experter.

Resenärer

Vid busstorget i Solna centrum väntar Erling Stenholm på bussen hem till Huvudsta.

– Jag tycker att det är jättebra att folk skyddar sig. Jag har inte munskydd själv, kanske för att det är obekvämt och bökigt. Jag åker inte så ofta heller. Men jag skulle absolut bära munskydd om det kom ett sådant påbud, säger han.

Brommabon Chloé de Mertzenfeld har alltid med munskyddet i väskan och tar på det när hon kliver på tåget eller bussen. Foto: Anders Göransson

Brommabon Chloé de Mertzenfeld, som Mitt i träffar vid tvärbanan på Sundbybergs torg, är ännu tydligare.

– Jag tycker man ska ha det. Jag har alltid med munskyddet i väskan och tar på det när jag går på tåget eller bussen. I sådana trånga utrymmen tycker jag att alla skulle ha det, säger hon.

Politiker

Jag har valt att gå före, själv lyfta frågan och visa att jag använder det.

Kristoffer Tamsons (M)

På egen hand valde trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) förra veckan att argumentera för munskydd. Han har också haft dialog med andra storstadsregioner i Sverige och andra länder samt lyft frågan med kollektivtrafikbranschen i stort.

– Jag har valt att gå före, själv lyfta frågan och visa att jag använder det, då jag vill visa på det goda exemplets makt och själv föregå med gott exempel, säger han.

Kristoffer Tamsons (M) Pressbild

 – Jag tror vi gör klokt i att känna ett personligt ansvar, bekantar oss med munskydd och tar in att det kan komma att bli ett komplement till övriga insatser även i Sverige, då i situationer och sammanhang där social distans är svår att upprätthålla och det finns risk för trängsel.

Även Sverigedemokraterna i regionen har drivit på för munskyddskrav.

Jens Sjöström (S), regionråd i opposition, tycker att SL ska följa Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholms rekommendationer, och så mycket det går undvika kollektivtrafiken för att minska trängseln:

– De rekommendationerna följer jag och tycker att alla andra också ska göra. Skulle smittskyddsexperterna på Folkhälsomyndigheten och smittskydd Stockholm ändra sina rekommendationer i takt med ökad kunskap om viruset så ska också SL följa dessa. Detta är en fråga som ska baseras på forskning och fakta, inte på politisk taktik.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bollar också vidare ansvaret till Folkhälsomyndigheten, senast i ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen.

Miljö- och kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP) menar att krav på munskydd är ett medicinskt beslut – och inget som politiker ska bestämma.

– Jag vill dock säga att alla som vill använda munskydd ska så klart göra det. Om Folkhälsomyndigheten ger oss rekommendationen att människor ska använda munskydd ska vi förstås följa det, men då behöver det ges förutsättningar att uppfylla en sådan rekommendation.