Foto: Collage

Muminmuggar direkt från Odenplan till auktion

Flera hundra personer köade på torsdagen för att få köpa den nya Muminmuggen. Bara några timmar efter säljstart översvämmade de internet – över 800 procent dyrare.

  • Publicerad 17:18, 10 aug 2018

När försäljningen av nya Muminmuggen startade klockan åtta på torsdagsmorgonen var kön flera hundra personer lång.

Vissa hade stått hela natten och kön till popup-butiken på Odenplan blev bara längre under förmiddagen.

Väl framme fick Muminfanatikerna punga ut 299 kronor för att kunna njuta av morgonkaffet i den senaste Muminmuggen.

Samlarmugg, inte kaffekopp

De som var där för själva muggen det vill säga – och det var långt ifrån alla. Flera var där för investeringen.

Muminmuggarna har nämligen en trogen samlarskara där det gäller att ha den finaste och mest ovanliga – ur vilken få skulle komma på den knasiga tanken att dricka kaffe.

Muminmuggsspekulanter

Där det finns samlare finns det samlarvärde och där det finns samlarvärde finns det kosing att tjäna. En som Mitt i pratade med ställde sig längst bak i kön helt inställd på att tjäna en hacka.

– Ja, jag är sist men det är värt att vänta för att få köpa den här muggen så jag kan sälja den vidare för mer. På internet hade en tiodubblats i värde så lite ska det väl kunna bli, sa Gunilla Tomminen till Mitt i då.

Helt fel hade hon inte. För bara timmar efter att försäljningen startat översvämmades Facebookgrupper och köp&säljsidor av muggar med prislappen ordentligt uppskruvad.

Hård kritik från konstsamlare

Mellan 1 500 och 3 000 kronor får du betala för en Muminmugg som bara timmar tidigare köpts för 299 kronor från ett partytält på Odenplan.

Finska tidningen Hufvudstadsbladet hittade en mugg för 2 250 euro, alltså en bit över 23 000 kronor.

Antikexpert kritisk

Jippot kring släppet av muggen, att det ens benämns som ett ”släpp” och att företaget vägrar berätta varken hur många muggar som tillverkats eller sålts får stark kritik av antikexperten Wenzel Hagelstam.

– Jag tycker inte alls det är korrekt, det är fusk. Det är lite samma sak som att undanhålla fakta på börsen. Att bara sälja muggen en dag är okej, men att inte meddela antalet är omoraliskt, säger Hagelstam till finska nyhetsbyrån SPT.

Men att de medvetet skulle försöka trissa upp priset och skapa en samlarhajp kring muggen är licensägaren Moomin Characters vd Roleff Kråkström helt oförstående inför.

– Jag har svårt att förstå vad han menar. Muminmuggen är ju inte ett samlarobjekt där vi skulle eftersträva ett högt värde som är kopplat till någon spekulation. Det är en mugg som har sålts till ett skäligt pris och muggen används för att dricka kaffe eller te. Så enkelt är det, säger Roleff Kråkström till Hufvudstadsbladet.

Att sätta upp partytält på offentliga platser, hyra in ett tjugotal peppiga säljare med Lilly My och Mumintrollet i spetsen för att sälja en helt vanlig, hederlig gammal kaffekopp är kanske helt normalt i Finland.