Mufflonfår. Foto: Mostphotos

Mufflonfår tar över ö i Värmdö – öborna vill utrota djuren

Harö i Värmdö kommun har fått nya invånare. Men mufflonfåren, som tros ha tagit dit olagligt, tas inte emot med öppna armar. De förökar sig explosionsartat och riskerar slå ut öns ekosystem – nu vill öborna att de utrotas, rapporterar P4 Stockholm.

  • Publicerad 08:17, 18 jun 2019

Ute på Harö, långt ut i Stockholms skärgård, har en ny art tagit över. Det är förvildade mufflonfår som förökat sig explosionsartat och äter allt i sin väg.

Öborna har tröttnat på att få se sina fridlysta växter skövlade och nu vill de att djuren utrotas, rapporterar P4 Stockholm.

– Man vet inte hur det gick till men den enda förklaringen är att någon har tagit hit dem olovligen och det är en kriminell handling, säger Benny Åsberg som tillsammans med andra öbor driver frågan om utrotning.

Länsstyrelsen bollade tillbaka frågan

De har skickat in en begäran till länsstyrelsen om skyddsjakt – men frågan studsade tillbaka. Enligt länsstyrelsen är det markägarna själva som får se till att skjuta av dem. Öborna håller inte med.

Sedan årskiftet är det Länsstyrelsen som ansvarar för invasiva arter och enligt artdatabanken kan fåren vara en potentiell invasiv art.

– Länsstyrelsen måste skjuta av mufflonfåren om inte de lokala jägarna hinner eller kan. De måste tillse att alla mufflonfåren försvinner från en miljö som till exempel Harö, säger Benny Åsberg.