M:s valkampanj: ”Förlöjligar problemen”

Vrede i Järva mot stockholmspolitikers senaste valkampanj. ”Moderaterna har i deras senaste reklam förlöjligat allvarliga frågor i samhället”, skriver bland andra gruppen Rinkebyföräldrar på deras facebooksida.

  • Publicerad 16:58, 24 jan 2018

Stockholmsmoderaternas valkampanj startade i söndags och lanserades på bred front i måndags.

Kampanjen fokuserar på trygghet och man har använt sig av en lättsam ton.

På sociala medier har flera höjt på ögonbrynen över exempel som:

”Tillåtet gängtecken i skolan: handuppräckning”, ”Aina ska med!”, och ”Tack the police!”

I Järva har kampanjen väckt starka reaktioner.

”Moderaterna har i deras senaste reklam förlöjligat allvarliga frågor i samhället” skriver bland andra gruppen Rinkebyföräldrar på deras facebooksida.

 

– Det är tråkigt om människor tar illa vid sig. Man kan väcka engagemang på olika sätt. Vi vill sätta fokus på allvarliga frågor och samtidigt signalera att vi tror att det går att lösa. Vi vill berätta att vi är partiet för ökad trygghet. I stora grupper har vår kampanjen fallit väl ut och gillats av många. Områden som Järva ska inte inskränkas av kriminalitet, vi står på de här människornas sida, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län.

”Järva ska inte inskränkas av kriminalitet, vi står ju på de här människornas sida”

Varför har ni valt det lättsamma tilltalet?

Det är viktigt att signalera hoppfullhet och inte svartmåla och vi vill starta en diskussion.

På sociala medier bland Järvabor, menar flera att de upplever kampanjen som rasistisk. Hur ser ni på det?

– Den kopplingen kan jag inte förstå och jag tycker att man ska vara försiktig med att använda det ordet. Jag tycker precis tvärtom, att vi visar att vi tar tag i svåra frågor. Vi är ju på de här människornas sida dem som bor i de här områdena.

Andra har också reagerat över exemplet: ”Vanligaste tjejnamnet i stan ska inte vara ett skällsord”

Vad menar ni med det? 

Vi tror att det är en upplevelse som många har, att vi i våra skolor ofta kallar tjejer för nedsättande saker, till exempel hora eller slampa.

Men hora är inget tjejnamn?

Nej, det är det inte. Det är en ordformulering. Det vi menar är att tjejer inte ska kallas för fula saker. Jag har noterat att det uppstått en diskussion, att det inte är ett namn, men jag tror att de flesta förstår vad vi menar.