Mehmet Coksürer, MP:s gruppledare i Haninge kommun. Foto: Mostphotos

MP:s styrelse i Haninge tvångsutbytt

Miljöpartiet Haninges lokala föreningsstyrelse har avsatts av de egna medlemmarna. Regionstyrelsen har tagit över. ”Regionstyrelsen får svara på varför”, säger Mehmet Coksürer, gruppledare för MP Haninge, till Mitt i.

  • Publicerad 10:37, 22 nov 2018

Artikeln har uppdaterats.

MP Haninges lokala föreningsstyrelse har alltså avsatts,och regionstyrelsen tar tills vidare över ledningen av föreningen, något som bekräftas av Mehmet Coksürer (MP).

– Det stämmer. Men regionstyrelsen får svara på varför. Det är deras beslut och de får svara på det, säger han.

Enligt Mehmet Coksürer fick medlemmar i Haninge reda på beslutet strax innan valet.

Uppgifter: Nobbas i nämnder och styrelser

Enligt uppgifter till Mitt i har MP Haninge även fått besked om att de inte kommer få några platser i de tyngre styrelserna och nämnderna den kommande mandatperioden.

– Det får också den insatta förhandlingsgruppen inom partidistriktet svara på. Men inget är klart, säger Mehmet Coksürer.

Miljöpartiets toppkandidat i Haninge och kommunfullmäktiges förste vice ordförande Sahir Drammeh (MP) skriver i sms till Mitt i att det är medlemmarna i MP Haninge själva som avsatt styrelsen. Och att det skedde långt efter valet.

Sahir Drammeh (MP).

”Den 27 oktober valde medlemsmötet i MP Haninge att avsätta lokalavdelningens styrelse”, skriver han, och fortsätter:

”Och medlemsmötet valde ledamöterna i distriktsstyrelsens arbetsutskott att hanterade det löpande styrelsearbetet till dess att en ny styrelse har kunnat väljas”

Mitt i: Så det är medlemmarna i MP Haninge som beslutat att avsätta styrelsen?

”Ja.”

Miljöpartiet var den gångna mandatperioden en del av Haninges politiska styre tillsammans med S och C, men väntas nu i stället ingå i en valteknisk samverkan med det nya styret (S, C, L och KD).

Möten kantats av bråk

Miljöpartiet i Haninge hade i samband med förra valet flera möten som kantades av interna bråk. Bland annat kontaktade folk inom lokalpartiet polisen inför minst ett möte för att garantera säkerheten.

Flera medlemmar har tillkommit, men flera har också lämnat partiet under den gångna mandatperioden och bytt till uppstickarna Haningepartiet.

MP:s kommunalråd samt lokala ordförande det gångna året, Johan Svensk, har avböjt att kommentera.