Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Läsarbild

MP:s ras i Stockholm – väljarna flyr partiet

I SCB:s nya partimätning går S om M som stockholmarnas favorit till regeringsmakten. Samtidigt faller MP tungt. Från tredje största parti i valet 2014 till minsta parti i dag.

  • Publicerad 12:43, 5 dec 2017

Två gånger om året släpper SCB sin partisympatiundersökning. På tisdagen presenterades resultatet i den senaste mätningen och den visar att i Stockholms stad har Socialdemokraterna gått om Moderaterna som största parti i valet till riksdag och regering.


Stockholms stads val till riksdag

Så skulle väljarna i Stockholms stad rösta om det var val till riksdag i dag enligt SCB:s partimätning i november 2017 respektive november 2016.

Källa: Statistiska centralbyrån


Men i övriga Stockholms län behåller M greppet om väljarnas röster till statsministerposten.


Stockholms läns val till riksdag

Så skulle väljarna i Stockholms län, exklusive Stockholms stad, rösta om det var val till riksdag i dag enligt SCB:s partimätning i november 2017 respektive november 2016.

Källa: Statistiska centralbyrån


Jämfört med valet 2014 så tappar Miljöpartiet stort i Stockholms stad. Då i september 2014 var partiet stockholmarnas tre populäraste parti i valet till riksdag och regering med 11,2 procent av rösterna.

Men i SCB:s senaste mätning ligger de sist bland de åtta riksdagspartierna, med 3,7 procent av rösterna.


Stadens röster jämfört med valet 2014

Stödet för partierna i SCB:s nya mätning jämfört med valresultatet från 2014. Gäller för väljarna i Stockholms stad.

Källa: Statistiska centralbyrån


Vänsterpartiet gör tvärtom och har ökat stort sedan valet 2014. Stödet har ökat från 7,7 procent i valet till 12,5 procent om det vore val i dag.