MP:s besked om ombildning väcker debatt i Bagis.

Som Mitt i Söderort berättat öppnar Miljöpartiet för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i ytterstan. Trots att Daniel Helldén innan valet sa nej. Uppgiften har väckt många reaktioner i Bagarmossen.

  • Publicerad 08:10, 23 okt 2018

”Vi bor i ett område med hyresrätter som förvaltas av Svenska Bostäder. Här har de boende redan utkämpat en strid för att få behålla hyresrätterna och slippa omvandla. Vi är väldigt glada att det lyckades. Stora delar av Bagarmossen har redan gjorts om till bostadsrätter och den tidigare blandade befolkningen börjar långsamt bytas ut mot en mer homogen vit medelklass. Ska vi nu behöva utkämpa den här striden en gång till? Det är så tröstlöst”, skriver en person i Facebookgruppen Bagis!.

I Mitt i:s valpodd sa Daniel Helldén (MP) nej till fler ombildningar av hyresrätter.  Men nu öppnar den nya grönblå alliansen för utförsäljning av allmännyttan i ytterstan. ”Miljöpartiet har alltid varit för blandade områden”, säger Daniel Helldén nu.

Vilka områden som avses är ännu inte klart. Men beskedet har väckt många reaktioner i Facebookgruppen Bagis! Här är ett axplock:

begriper inte hur vi löser bostadskrisen genom att införa ett system som låter rika kliva före i kön. Om det hade fungerat borde vi inte haft någon bostadsbrist alls för det är så det i överlag redan fungerar i Stockholm! Även märkligt hur vi ska upplåta säljandet av ALLAS egendom till de som bor i bostäderna. Blir inget mer än ren plundring. 

”Varför säga nej till de som vill och kan?”

”De som vill och kan har redan oändliga möjligheter att äga och köpa bostäder nästan i alla områden. Det är de som INTE vill eller inte kan som behöver få lite stöd på så vis att de också får nånstans att bo… Som sagt; valfrihet är bara för de som har råd.”

”Finns det inte bostadsrätter och större lägenheter år det omöjligt att göra boendekarriär inom området. Att den möjligheten saknas är det bästa sättet att konservera sociala problem eftersom alla som får det bättre då flyttar någon annanstans.”

.”.det finns ett underskott av hyresrätter med rimliga hyror, ett tydligt resultat av den nedmonterade bostadspolitiken som främst M men även S genomfört sedan 90-talet. ”Blandade upplåtelseformer” verkar konstigt nog aldrig vara riktigt lika viktigt i den omvända riktningen – fler hyresrätter i glest bebyggda rika villaområden. Hur kommer det sig?..”

”Hoppas på fler BR i bagis. Blandat är bäst.”

”Sitter här och blir arg över argumentet ”blandat är bäst” – indirekt är det egentligen kodord för att det är olika sorters människor som bor i hyresrätt och bostadsrätt. Ni vet, fattigt folk som inte har ngt annat val i hyreslägenheten och så den lite mer köpstarke och därmed mer önskade individen i bostadsrätten.”

”Hyresrätter i allmännyttan verkar ju funka i Wien, även för medelklassen, och once upon a time så kunde man få bostad genom bostadsförmedlingen när det fortfarande fanns hyreslägenheter i omlopp”

”ombilda inte!!!!!!!!! Medlem i mp och bor i Bagis”

”Men bygg nya bostadsrätter om det är så så viktigt med BR, men ge fan i att sälja ut befintliga hyresrätter. Att göra det är ju stöld på flera plan och drabbar många hårt.”