Bort. Miljöpartiet vill förbjuda alla mackar inom kommunens gränser att sälja fossila drivmedel till 2030. Foto: Karin Nilsson

MP vill förbjuda bensin och diesel på alla mackar i Stockholm

Miljöpartiet i Stockholm vill förbjuda all försäljning av fossila drivmedel inom stadens gränser till 2030. Det framgår i partiets valmanifest där man ytterligare skärper Stockholms klimatmål. Därmed kan det vara sluttankat för bensin- och dieselbilar på Stockholms mackar tidigare än tänkt.

  • Publicerad 12:23, 13 jun 2018

I dag klubbar Miljöpartiet i Stockholm sitt valmanifest på 30 punkter. Förutom att rent övergripande skärpa sin klimatfrämjande strategi ytterligare skriver man även in ett mål på att förbjuda all försäljning av fossila bränslen i Stockholm till 2030.

Förbudet är tänkt att omfatta alla försäljningsställen i Stockholm och avse både bensin, diesel och övriga fossila drivmedel som inte uppfyller miljökraven.

– Vi vill förbjuda försäljning av fossila bränslen inom stadens gränser till 2030. Så bensin och diesel kommer inte att kunna säljas som det gör i dag, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Enligt Katarina Luhr ligger målet helt i linje med ambitionen att få bort fossilbränsledrivna bilar från Stockholms gator till 2040. Att införa ett totalförbud mot försäljning av fossila drivmedel till 2030 menar hon därför är ett naturligt steg till ett bensin- och dieselfritt Stockholm.

– Vi har ett mål att Stockholm ska var fossilbränslefritt år 2040. Och då är det helt rimligt att det inte heller ska gå att tanka fossila bränslen i staden, inte bara inom tullarna. Klimatarbetet går långsamt och Stockholm har chans att vara i framkant jämfört med övriga världen, därför vill vi att Stockholm tar på sig ledartröjan och visar var skåpet ska stå, säger hon.

Dieselförbud – stridsfråga inför valet

"Biogasmackar vill vi ha kvar"

Vad som är tänkt att hända med alla bensinmackar är ännu oklart, om förbudet skulle förverkligas. Men enligt Luhr handlar det inte om en avveckling av dem, snarare en omställning.

– Vi vill att framtidens bilflotta ska tankas av förnybara bränslen, så biogasmackar vill vi ha kvar. Men bensin och diesel kommer inte att kunna säljas, man ska bara kunna tanka förnybara bränslen, säger hon.

Etanol ska dock fortsatt gå att tanka, liksom biodiesel om det är möjligt, enligt Luhr.

– Vi vet inte hur framtidens mix kommer att se ut. Men vi satsar främst på biogas och el i det framtida Stockholm. Så helt klart är att vi måste ha olika laddinfrastrukturer. Vi tror också att det kommer att finnas etanol och biodiesel, säger hon.

Arbetet med att ta fram nya miljözoner i Stockholm pågår för fullt. En arbetsgrupp har satts ihop men ännu har inga formella beslut fattats.

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Förbud. Miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) vill skärpa klimatmålen ytterligare i Stockholm. Ett led är att förbjuda all försäljning av fossila bränslen i Stockholm.

Valmanifestet som i dag klubbas består av 30 punkter. Här är några frågor som partiet tänker driva.

Ta fram en lokal koldioxidbudget.

2022 ska kolet vara helt utfasat från vår uppvärmning och 2025 ska inte våra hus längre värmas upp av olja.

2030 ska försäljning av fossila drivmedel förbjudas inom stadens gräns.

2040 ska Stockholm vara en klimatpositiv stad som binder koldioxid istället för att släppa ut den.

Visa merVisa mindre