Daniel Helldén (MP) och bostäder i Bredäng. Foto: Mitt i Stockholm

MP vänder och öppnar för att ombilda hyresrätter

I Mitt i:s valpodd sa Daniel Helldén (MP) nej till fler ombildningar av hyresrätter. Men nu öppnar den nya grönblå alliansen för utförsäljning av allmännyttan i ytterstan. – Miljöpartiet har alltid varit för blandade områden, säger Daniel Helldén nu.

  • Publicerad 08:11, 16 okt 2018

När det nya grönblå styret presenterades i fredags meddelade Anna König Jerlmyr (M) att man öppnar upp för ombildningar av hyresrätter i ytterstan. Det var en av de frågor som de fem partierna hade kommit överens om.

Men i Mitt i:s valpodd som spelades in före valet sa Daniel Helldén (MP) nej till fler ombildningar: ”Kan du tänka dig att ombilda fler av allmännyttans hyresrätter? – Nej.”

– Det är möjligt att jag sa så, men Miljöpartiet har alltid drivit en politik där vi ska ha blandade områden. Vi kommer inte att ombilda i innerstan eller närförort, men om det är en övervägande del allmännytta och hyresrätter i ytterstan kan vi tänka oss att ombilda där, säger han.

Har ni ändrat åsikt?

– Nej, MP har aldrig drivit att vi bara ska ha hyresrätter. Vi vill ha blandade områden, att det ska vara ungefär hälften-hälften, säger Daniel Helldén.

Nya oppositionen oroad

Tidigare stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är djupt oroad över beskedet att de grönblå vill sälja ut allmännyttan.

– Det är en repris på tidigare politik. Jag befarar att vi kan vänta oss omfattande ombildningar och försäljningar av fastigheter i ytterområden, säger han.

– Ombildningsprocesser är otroligt turbulenta och skapar kaos och en massa bråk bland de som bor i fastigheten. Det minskar inte segregation och utanförskap. Vi tror på att bygga fler bostäder i de här områdena för att göra de mer attraktiva och trygga och dessutom på att bygga bort barriärer och bygga ihop socialt utsatta områden med med välbeställda.

Hyresgästföreningen kritisk

Inte oväntat är även Hyresgästföreningen kritisk till eventuella ombildningar.

– I bostadsbristens Stockholm behöver vi ju inte färre hyresrätter. Det är jätteviktigt för oss att bevara de som finns. Vi tycker inte att man ska sälja hela eller delar av allmännyttan, säger Annika Billström, regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Hon delar åsikten att det är bra med blandad bebyggelse.

– Det vill vi också ha, men vi ser hellre att man bygger nytt istället för att omvandla. Bygg istället fler hyresrätter i områden där det är mycket villor och bostadsrätter och tvärtom, säger Annika Billström.