MP-toppens krav på nya Henriksdal: Rena bättre!

Teknik för att rena avloppsvatten mot läkemedel måste finnas på plats när utbyggnaden av Henriksdals reningsverk är klar. Det säger Maria Antonsson (MP), tillträdande ordförande i styrelsen för Stockholm vatten och avfall. – Det är jätteviktigt, det är en av mina målsättningar för Stockholm vatten. Maria Antonsson vill även försäkra sig om att den nya reningsteknik som Henriksdalsverket inför, med plastmembran, inte släpper ifrån sig plast.

  • Publicerad 14:33, 8 jan 2019

I början av december skrev Mitt i om utbyggnaden av Henriksdals reningsverk. Förutom en utbyggnad ska reningsverket även få en ny reningsteknik.

Vid den presskonferens som Stockholm vatten och avfall då höll framkom att reningsverket inte kommer att utrustas med teknik för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. I dag finns inga krav på sådan rening. Reningsverket kommer däremot att byggas ut på ett sätt så att tekniken kan installeras, om krav på det kommer.

Tekniken finns

Mitt i skrev någon dag efter presskonferensen att teknik för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester sedan tidigare finns i Sverige, på reningsverket i Linköping.

När tidningen kontaktar Maria Antonsson (MP), tillträdande styrelseordförande i Stockholm vatten och avfall som äger och driver Henriksdals reningsverk, säger hon att hon kommer att driva frågan om att Henriksdals reningsverk ska utrustas med tekniken redan från start och inte vänta in eventuell lagstiftning.

– Det är jätteviktigt, det är en av mina målsättningar för Stockholm vatten. Även om inte de kraven inte ställs nu måste vi gå igenom hela kemikalieanvändningen.

Är styrelsen enig om detta?

– Vi har inte pratat om det på det sättet men jag kan inte tro att det ligger några kontroverser kring det, jag tror att alla är ganska eniga om inte släppa ut skadliga kemikalier.

Vill veta mer om membranrening

Maria Antonsson säger att hon även kommer att sätta sig närmare in i den nya reningsmetod med plastmembran som Henriksdals reningsverk utrustas med, att membranen inte släpper ifrån sig plast i vattnet.

Det är en oro jag vill stilla, att membranen inte släpper ifrån sig plast

Maria Antonsson (MP), Stockholm vatten och avfall

– Jag vill se vad membranreningen kan plocka upp. Det är en oro jag vill stilla, att membranen inte släpper ifrån sig plast. Det är ny teknik, kanske upptäcker man inte baksidor förrän senare. Vi har inte fått så mycket detaljkunskaper, jag ska sätta mig in i det.