Anklagas. Fredrik Olsson (MP), ordförande i tekniska nämnden i Botkyrka kommun. Foto: Johannes Liljeson

MP-topp i Botkyrka erkänner – förfalskade namnteckningar

Fredrik Olsson (MP), kommunalråd i Botkyrka och riksdagskandidat, utreds av polis för att ha förfalskat namnteckningar i partiets årsmötesprotokoll, rapporterar DN. Nu har han erkänt brottet.

  • Publicerad 09:51, 11 okt 2017

Dagens Nyheter var först med nyheten att Miljöpartisten Fredrik Olsson, teknisk nämndordförande i Botkyrka, utreds av polis för att ha förfalskat fyra partimedlemmars namnteckningar i den lokala partiföreningens årsmötesprotokoll.

Anmäldes i april

Polisanmälan gjordes i april av partikollegan Elisabeth Nobuoka Nordin, som själv såg sin förfalskade namnteckning på protokollet.

– Det kändes som att jag inte kunde andas. Att ta ifrån mig min namnteckning är som att ta ifrån mig det som är jag. Att ta sig den friheten är fullständigt respektöst, säger Elisabeth Nobuoka Nordin till DN.

Fredrik Olsson ska enligt henne också ha lagt till en punkt i efterhand – vilka som skulle vara firmatecknare.

Han blir ny ledare för MP i Botkyrka

Erkänner förfalskningen

I ett sms till DN svarar Fredrik Olsson på anklagelserna. Han menar att det är en missnöjd medlem i organisationen som gjort en anmälan och att han "känner sig trygg med att om den nånsin tas upp kommer den läggas ner."

I ett sms under morgonen erkänner han att han förfalskat namnteckningarna.

"Papperet som jag blivit polisanmäld för har aldrig använts till någonting alls. Jag har bett dem det berör om ursäkt för pappret och jag ångrar att jag skrev det. Det skrevs i frustation över att samma medlem som polisanmält mig och nu kontaktat DN inte ville godkänna medlemmarnas beslut."

Kandiderar till Riksdagen

Fredrik Olsson kandiderar till Riksdagen nästa år. Nyheten kommer bara några dagar efter att han hamnat på plats fem i Miljöpartiet i Stockholms läns provval till Riksdagen.

Det här är inte första gången det stormar i MP i Botkyrka. När partiets starke man Dan Gahnström lämnade posten som teknisk nämndordförande utsågs Olsson, då politisk sekreterare, till efterträdare.

Det väckte kontrovers eftersom Olsson inte bodde i Botkyrka vid tidpunkten utan flyttade in hos Gahnström när han blev aktuell som kandidat.

MP stoppar Dan Gahnströms regeringsjobb: "Min avgång som kommunalråd ligger fast"