Avgår. Ali Khalil var fram tills i morse gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka. Foto: Petter Beckman

MP-topp får gå efter anklagelser om röstköp

Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil, lämnade i morse sina politiska uppdrag. Det efter att tv-programmets Uppdrag Granskning avslöjat att han erbjudit Moderaterna röster från medlemmar i Albymoskéns församling i utbyte mot ett bygglov för en ny moské.

  • Publicerad 09:44, 7 sep 2018

Det var i slutet av juli som Moderaternas gruppledare, oppositionrådet Stina Lundgren och en annan representant från partiet åkte på ett besök i Albymoskén, rapporterar Uppdrag Granskning.

Där ska M erbjudits 3000 till 4000 röster från församlingens medlemmar – om de i utbyte beviljar ett bygglov för en moské till församlingen om de kommer till makten.

– Det här är en demokratisk process. Vi vill att människor ska gå till vallokalen och rösta på ett parti och den ideologi som de vill stå för. Och det här tar vi helt avstånd ifrån, säger Stina Lundgren. 

Erbjudandet kommer från församlingens imamer och församlingsledare. Men det är Ali Khalil, Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, som bjudit in till mötet. I programmet ringer Uppdrag Granskning, tillsammans med Jimmy Baker, Moderaterna i Botkyrkas förstanamn på valsedeln, honom för att bekräfta det. Ali Khalil säger att M kanske kan få 1000 till 1500 röster så kort inpå valet.

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det, säger han i en inspelning i Uppdrag Granskning.

Själv nekar Ali Khalil till anklagelserna och menar att han har blivit feltolkad.

Ali Khalil sitter med i kommunstyrelsen och har posten som första vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Under fredagsmorgonen kom beskedet från Miljöpartiets ledning att Ali Khalil avgår från samtliga uppdrag. Partiet har också inlett ett utredningsärende mot honom.

MP i Botkyrka hoppas på hjälp från civilsamhället