MP slängde ut kritisk lokalbo från öppet möte

Ett öppet möte om stadsutveckling slutade med att en lokalbo blev fysiskt utkastad av Miljöpartiets representant när han förespråkade förtätning av Söderort.

  • Publicerad 14:57, 15 maj 2015

I tisdags höll Miljöpartiet ett öppet möte på Reflexen i Kärrtorp. Under parollen "Stadsdelens framtid" diskuterades "social hållbarhet, lokal demokrati och stadsutveckling". "Alla är välkomna" stod det på affischerna.

LÄS ÄVEN Miljöpartist pudlar efter uttalande om "parasiterande byggbolag"

Enligt lokalbon Jens Eriksson hade ett 40-tal människor samlats på Reflexen, nästan uteslutande sådana som är skeptiska till stadens planer på att förtäta Hammarbyhöjden och Björkhagen. Bland annat var Miljöpartiets Maria Bergström och Michael Svensson där, som båda sitter i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Ombads vara tyst

När Jens Eriksson reste ett kritiskt motargument blev han avvisad från lokalen.

Han beskriver händelsen så här:

– Jag kom dit strax efter klockan 21 med min sambo. Vi hade med oss hunden så jag stod utanför och lyssnade genom den öppna dörren medan sambon gick in och satte sig. Då jag försökte säga något blev jag ombedd att vara tyst då det var en annan som pratade. En stund senare höjde jag rösten igen och sa "det är jättebra att ni vill bygga på de ställen som ni nämner nu, men det hindrar inte att man även bygger i Hammarbyskogen och på Nytorps gärde", säger Jens Eriksson.

Blev uttryckt ur rummet

Han berättar att Maria Bergström (MP), som stod mitt i rummet, då ska ha gått fram till honom och sagt följande: "Byggbolagen tar russinen ur kakan. Det finns 8 000 outnyttjade byggrätter". Sedan tryckte hon ut honom ur rummet, sa "nu får du gå" och stängde dörren framför näsan på honom. Så han gick hem.

– Det här är en infekterad debatt och att en politiker gör något sådant här mot en som är kritisk, mildrar inte direkt tonen. Det är beklagligt. De borde föregå med gott exempel. Jag har kontaktat Maria Bergström efter och hon har bett om ursäkt. Hon skrev dock även "jag trodde att du hade andra avsikter", men jag har inte fått något svar på vad det skulle vara för avsikter, säger Jens Eriksson

"Jag har bett om ursäkt"

Maria Bergström från Miljöpartiet bekräftar att det gått till så här men säger att Jens Eriksson inte kastats ut på grund av att han var kritisk.

– Vi hade haft ett långt möte som led mot sitt slut. Folk hade suttit i olika grupper och skulle redovisa vad de kommit fram till. Då kom han in direkt från gatan och la sig i och det blev ganska jobbigt. Jag var trött och hanterade det på ett dåligt sätt och jag har bett honom om ursäkt, säger Maria Bergström.

Var han otrevlig?

– Nej, han var glad och trevlig. Kanske lite för lättsam med tanke på vilket allvarligt ämne det är.

Det stod inget på affischen om att man var tvungen att infinna sig prick 18.30 för att få vara med, och att det skulle vara grupparbete.

– Jag trodde att det var tydligt att det var ett grupparbete när han kom in. Vi var mitt i avslutningen. Jag har bett om ursäkt. Hur har du fått reda på det här? Har han ringt dig?

Vad menade du med det du sa om byggbolagen till honom?

– Jag förstår att du är ute efter att göra ett scoop här och skriva en sensationsartikel. Du är bara ute efter att sätta dit oss.

Vad menade du med det du skrev till honom efteråt, att du trodde att han hade andra avsikter. Vad då för avsikter?

– Jag misstog honom för en av de personer som kan komma in från gatan på sådana här ställen och vara påverkad av narkotika. Han var absolut inte påverkad.