VAL 2022. Miljöpartiet i Salem saknar i dagsläget kandidater till kommunfullmäktige. Nu letar kollegorna i grannkommunen Södertälje med ljus och lykta efter någon Salemsbo som vill ställa upp för partiets räkning – annars riskerar partiet att inte ställa upp alls lokalt. Foto: Sacharias Källdén/Fredrik Hjerling

MP saknar kandidater till kommunfullmäktige – en månad kvar till valet

I var fjärde kommun har Miljöpartiet inte någon kandidat till kommunfullmäktige. Salem är inget undantag, och med mindre än en månad kvar till valet kämpar partiet att skaka fram en kandidat som vill ställa upp.

  • Publicerad 11:57, 17 aug 2022

Mitt i har under våren försökt få svar från Miljöpartiet i Salem på en rad frågor kopplade till höstens val – men utan framgång. Anledningen har varit att partiet har "gått på sparlåga" och att man fortfarande – med mindre än en månad kvar till valet – inte har lyckats få någon att kandidera till kommunfullmäktige.

En trend som syns bland flera andra svenska kommuner. Enligt siffror från Valmyndigheten är Salem en av 71 kommuner där partiet inte lyckades lämna in en godkänd valsedel till myndigheten till deadline den 29 april.

Alternativet är att leta fram ett nytt namn och presentera ett nytt namn innan den 3 september, något man kämpar med just nu – med stöd från partikollegorna i grannkommunen Södertälje.

Hat och hot

– Det är en liten kommun och de 11 medlemmar som partiet har i dag vill inte ställa upp med sin kandidatur. Antingen för att de är gamla och gjort det ett tag, men också för att man upplever hat och hot, säger Mats Pertoft, tf ordförande för Miljöpartiet Salem.

Han sitter som ordinarie ordförande för partiet i Södertälje. Han kan inte ställa upp i Salemsvalet eftersom han är bosatt i Södertälje. Det enda han kan göra är att leta med ljus och lykta efter någon som kan tänka sig att ställa upp för Salems räkning.

Ingen öppen lista

– Partiets ambition är fortfarande att ställa upp i valet till kommunfullmäktige. Nu kommer vi att lägga krut på Salemsdagen där vi kommer att försöka hitta en kandidat, säger han.

Vad händer om ni inte lyckas få tag i en kandidat?

– Det har vi inte hunnit diskutera än, men vår ståndpunkt är att vi inte kommer att ställa upp med öppna listor om vi inte har några kandidater. Det är ju för att ingen som inte är medlem i partiet ska kunna ta sig in i kommunfullmäktige på våra mandat.

Öppen valsedel

Om ett parti har namnvalsedlar men väljer att inte anmäla sina kandidater innebär det att partiet har öppna listor.

Samma gäller om partiet inte har listat några kandidater på namnvalsedlar. Då kan andra kandidater samtycka till kandidatur och på så sätt bli invalda. Partiet kan inte säga nej till att sådana kandidater kandiderar eller blir valda för partiet.

Väljarna kan skriva till namn på valsedeln och nominera en eller flera kandidater till partiet. Det är det överst tillskrivna namnet som får personrösten.

På val.se kan väljarna se vilka kandidater som samtyckt till kandidatur. Ett samtycke ska vara inlämnat senast två dagar före valdagen, det vill säga den 9 september 2022, för att kandidaten ska vara valbar och personrösten räknas.

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre