HJÄLMLÖS. Lorentz Tovatt (MP) cyklar utan hjälm för att "visa att cykling inte är farligt." Foto: Tomas Melin

MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm

Hjälmen kan trigga olyckor och få folk att välja bort cykeln, anser Stockholmspolitikern Lorentz Tovatt (MP). Han står upp för att skippa störtkrukan.

  • Publicerad 14:05, 31 okt 2018

I går skrev vi om att cykelhjälmsanvändandet ökar i landet och i synnerhet i Stockholm, enligt en rapport från NTF. De hoppas att det ska fortsätta öka. Det gör inte miljöpartisten Lorentz Tovatt, som sitter i trafiknämnden och kommunfullmäktige i Stockholms stad samt i riksdagen.

I en kommentar till vår artikel på vårt cykelforum skriver han: ”Jag försöker vara ett gott föredöme och cykla utan hjälm för att visa folk omkring mig att cykling inte är farligt.”

Han utvecklar resonemanget för StockholmDirekt och lyfter fram att hälsovinsterna att cykla är mycket större än riskerna och att debatten om hjälm riskerar att få folk att inte cykla.

– Det är klart att det finns risker, men de är ungefär lika stora som att åka bil eller gå. Och så länge som man inte talar om hjälm för bilister vill jag inte vara med och bidra till en alarmism om cykeltrafiken, säger Lorentz Tovatt som betonar att han inte uttalar sig i egenskap av riksdagsledamot.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt honom ska alla göra sina egna val som man känner sig trygg med.

JARNLO: Det är inte farligt att cykla – men hjälm är bra

Men han hänvisar också till olika forskningsresultat som bland att visar på ett ökat risktagande bland cyklister med hjälm, att bilister blir mer risktagande om de ser att cyklister som har hjälm samt att olyckorna inte minskat i de länder som infört lag på hjälm.

"Vill minska fokus på hjälmen"

Han tycker att det borde fokuseras mer på att förebygga olyckor än hjälmskyddet, att bygga en bättre infrastruktur för cyklisterna.

Så ska miljöminister Karolina Skog (MP) få fler att välja elcykel i Stockholm

– Det är inget tvivel om att hjälmen skyddar om olyckan väl är framme, men frågan är vad som händer innan. Mycket talar för att hjälmen kan trigga fram fler olyckor eftersom risktagandet blir större, säger Lorentz Tovatt.

– Det överdrivna fokuset på hjälm gör att folk väljer bort cykeln. Frågar man experter i Nederländerna, världens främsta cykelland, om vad man ska göra för att få fler att cykla är det första de säger att sluta prata om hjälm. Jag hoppas bidra till att generellt minska fokuset på hjälmen.

Lag på hjälm för unga

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005. Detta gäller också om de cyklar inom inhägnat område.