Jonas Serneholt påstår att han skrev inläggen "på fyllan". Foto: Mitt i, Miljöpartiet, skärmdump

MP-politiker: ”Somalierna är en cancersvulst”

I en sluten facebookgrupp kallade MP-politikern Jonas Serneholt somalier för ”en cancersvulst”, skriver Järfälla tidning. Till tidningen säger han att kommentaren skrivits på fyllan. Miljöpartiet meddelar nu att hans anställning hos partiet avslutats. – Det är helt oförsvarbart, och hör inte hemma i Miljöpartiet. Inget snack om saken, säger Mikael Jämtsved, kommunalråd för MP i Järfälla.

  • Publicerad 10:33, 8 aug 2017

Det var i den slutna Facebookgruppen ”Varning i Järfälla” som Jonas Serneholt, politisk sekreterare för MP i Järfälla, skrev de rasistiska kommentarerna. Uttalandena kom till i en kommentarstråd till en artikel om en gruppvåldtäkt som påstås ha utförts av personer med somalisk bakgrund, skriver Järfälla tidning.

Kommentarerna skrevs den 21 juli och låg kvar ända tills Järfälla tidning konfronterade honom med hans uttalanden – vilka han förklarade med att han skrivit dem ”på fyllan”. I kommentaren skriver han bland annat följande:

”Det är inte första gången somalier begår sådana här brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna är en cancersvulst överhuvudtaget.”

Till Expressen säger han att han väldigt djupt ångrar det han skrivit och att han kommer ta konsekvenserna av sitt agerande.

Enligt Mikael Jämtsved, kommunalråd för Miljöpartiet i Järfälla, är kommentarerna oförenliga med Miljöpartiets värdegrund.

– Det är helt oförsvarbart, och hör inte hemma i miljöpartiet. Inget snack om saken, säger Mikael Jämtsved.

I ett mail till Mikael Jämtsved har Serneholt avsagt sig alla sina politiska uppdrag för Miljöpartiet, och partiet har avslutat hans anställning. Men frågan om uteslutning kan inte lyftas av partiets lokalavdelning.

– Det har inte vi rådighet över, utan det är en fråga som måste lyftas av distriktsstyrelsen, partistyrelsen eller partisekreteraren, säger Mikael Jämtsved.

Jämtsved säger också vara väldigt förvånad av Serneholts uttalanden.

– De här åsikterna är inget jag sett tidigare, jag är mycket förvånad. När vi gick till val 2014 pratade han om att han ville prioritera kampen mot islamofobi, säger Mikael Jämtsved.

På miljöpartiets hemsida skriver Jonas Serneholt att det är ”högst angeläget att bekämpa övrig främlingsfientlighet, särskilt islamofobi”. Mitt i Järfälla har sökt honom för en kommentar utan att lyckas.