Jonas Serneholt (MP) skrev ett hatiskt inlägg på Facebook "på fyllan". Foto: Skärmdump/Järfälla kommun

MP-politiker kallade somalier för cancersvulst

Jonas Serneholt, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i kommunfullmäktige, skriver på Facebook att somalier är en "cancersvulst". När Järfälla Tidning konfronterar honom säger han att kommentaren skrivits på fyllan.

  • Publicerad 15:59, 7 aug 2017

Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan.

De grovt generaliserande och rasistiska kommentarerna skrevs i Facebookgruppen Varning i Järfälla den 21 juli i år. Diskussionstråden rör en gruppvåldtäkt som, enligt en delad artikel från den högerpopulistiska sajten Nyheter idag, påstås vara utförd av personer av somalisk härkomst.

"Styr nog knappast deras könsorgan"

Jonas Serneholt (MP) skriver bland annat så här: "Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst", skriver han och hänvisar vidare till upplevelser han haft av somaliska personer som chaufförer då han använt sig av färdtjänst.

När han får en motfråga i tråden svarar han att somalier "kommer ut i jobbet med dåliga språkkunskaper, dålig kvinnosyn och noll koll kring Stockholmsregionens geografi". Vidare skriver han att "skulle några anpassa sig till den grad att de skulle identifiera sig som svenskar kulturellt skulle jag ha mycket lättare att acceptera."

"Väldigt illa skrivet av mig"

När vi når Jonas Serneholt är han ångerfull.

– Det var väldigt ogenomtänkt och jag har tagit bort kommentaren. Det var väldigt illa skrivet av mig, säger han.

Varför tog du bort den?

– Jag som människa känner att det var jävligt dumt. Det kom sig av några upprepade saker jag upplevt som färdtjänstkund. Men som sagt, det var jävligt dumt och ett grovt fel, säger Jonas Serneholt.

Skrev på fyllan

Sanningen är att kommentarerna plockas bort från Facebook först efter samtalet med Järfälla Tidning – mer än två veckor efter att de skrivits. Kort därefter ringer Jonas Serneholt upp vår nyhetschef för att understryka sin ånger, berätta att kommentarerna skrivits på fyllan och att han nu tagit bort dem och gått ur Facebookgruppen Varning i Järfälla.

Gruppen är sluten, men har drygt 9 000 medlemmar.