Bernhard Huber. Foto: Anna Z Ek

MP om budgeten: ”Har fått med en hel del”

Miljöpartiet är överens med allianspartierna om budgeten för 2019. – Klimatstrategin var en av våra huvudfrågor, säger Bernhard Huber (MP). Men miljösatsningarna är blygsamma jämfört med MP:s egna förslag.

  • Publicerad 11:43, 2 nov 2018

Miljöpartiet har i åratal kritiserat Alliansen. Bland annat för att strunta i Solnas miljö och för skicket på kommunens skolor.

Nu sitter de i samma båt – och har kommit överens om en budget.

Är det en grön budget ni lagt fram?

– Jag tycker vi fått med en hel del, även om vi kom in i processen rätt sent. Klimatstrategin var en av våra huvudfrågor, säger Bernhard Huber (MP).

Cykelsatsning och höjda p-böter i grönare budget

Miljöpartiet ville lägga 250 miljoner kronor på cykelnätet under nästa mandatperiod. Är du nöjd med avsatta 15 miljoner 2019?

– Det klart vi skulle vilja satsa ännu mer på bättre cykelbanor. Men i relation till det som var förra året, och åren innan, så går det i rätt riktning. Vi är nöjda med riktningen.

Ni ville höja skatten, lyftes det i förhandlingarna?

– Ja, där fick vi inte med oss de andra. Men det finns andra sätt att öka intäkterna till kommunen, sådant lär man sig och förstår bättre när man är med i styret.

Solnas nya politiska styre under presentationen av budgeten. På bild saknas Kristdemokraternas Samuel Klippfalk som var sjuk vid tillfället. Foto: Anna Z Ek

Du har kritiserat Alliansen för skicket på Solnas skolor. Är det en fråga du ska driva?

– I budgeten finns nu medel för att rusta upp grundskolorna. Vi skulle gärna vilja göra det i snabbare takt men det är ett givande och tagande. Nu vill jag vara ödmjuk och titta på vad som är på gång och hur behovet ser ut framöver.

Vad anser du om Tallbackaskolans framtid?

– Vi vill gärna behålla Tallbackaskolan som skolområde genom att renovera eller bygga något nytt.

Varför valde ni att ansluta er till Alliansen?

– Utifrån det parlamentariska läget fanns det inte så många andra möjligheter. Alliansen var beredd att styra i minoritet. Vi gick till val på att påverka och utveckla Solna och bedömde att bästa möjligheten är att ingå i ett styre.

Vad har ni fått för reaktioner på att styra med Alliansen?

– De väljare som förväntat sig ett rödgrönt styre i Solna har helt enkelt inte varit tillräckligt många. Borgerliga väljare kan tycka att det är svårt, att vi kopplas ihop för mycket med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och så finns det de som uppskattar att vi bryter blockpolitiken. Bland våra medlemmar har det funnits skepsis, men överlag har de varit positiva.