MP-kravet: Inga fler privat drivna akutsjukhus

Östlig förbindelse, hanteringen av NKS och upphandling av fler akutsjukhus var knäckfrågor för Miljöpartiet i förhandlingarna med Alliansen i landstinget. På måndagen stod det klart att ett samarbete inleds.

  • Publicerad 16:15, 22 okt 2018

Ett par veckor efter valet inledde Miljöpartiet samtal med de borgerliga partierna i landstinget om ett samarbete.

Frågor som de hade med sig in i förhandlingarna var att stoppa Östlig förbindelse, nej till fler privat drivna akutsjukhus och att NKS hanteras så att kostnaderna hålls nere, berättar nu Tomas Eriksson, gruppledare, som vid tisdagens landstingsfullmäktige väntas väljas till landstingsråd.

Inga pengar till Östlig förbindelse

Och han menar nu, inte oväntat, att partiet fått gehör för sina viktigaste frågor.

– Landstinget ska inte bidra med pengar till Östlig förbindelse. Ska den byggas får det ske på regeringens initiativ, säger han.

Alliansen har velat upphandla ytterligare ett akutsjukhus att drivas av en privat aktör, som S:t Görans sjukhus, men de planerna läggs nu på is.

Vi ser det här som en omstart för NKS

Tomas Eriksson (MP)

Och man har kommit överens om en hanteringen av NKS, där det undersöks om landstinget kan köpa sig ur det dyra avtalet som slutits med Swedish Hospital Partners.

– Vi har fått gehör för vår linje, säger Tomas Eriksson. Vi ser det här som en omstart för NKS. Vi vill att professionen på sjukhuset ska få större möjligheter att påverka sin situation, nerifrån och upp.

Nya styret: Bohlin (KD), Hemming (C), Svenonius (M), Eriksson (MP) och Starbrink (L). Foto: Stefan Källstigen

Röda linjen i stå

Men det finns frågor som var aktuella i valrörelsen som nu inte finns med i överenskommelsen.

Partiet har till exempel varit kritiskt till att uppgraderingen av röda linjen gått i stå sedan landstinget brutit avtalet med det företag som skulle leverera det nya signalsystemet.

Dyrt vårdval

Vårdvalet är en annan fråga där Miljöpartiet haft en annan syn än Alliansen.

– Vi har haft synpunkter på att kostnadsutvecklingen varit hög inom vissa vårdvalsområden, säger Eriksson.