Snart val. Sigtuna kommunhus i Märsta. Foto: Mikael Andersson

MP: ”Klimat och miljö de hetaste frågorna”

Miljö, natur och rättvisa blir de viktigaste frågorna att diskutera inför valet enligt Miljöpartiet de gröna i Sigtuna.

  • Publicerad 15:08, 20 dec 2021

Närheten till grönområden är ett av våra viktigaste värden, kommunens attraktivitet får inte byggas bort.

Mitt i Sigtuna fortsätter sin valbevakning och denna vecka är det Miljöpartiet de gröna som frågas ut. De slår ett extra slag för naturen i kommunen.

– Vi måste ta krafttag i samhällsplaneringen och planera för bostäder som skapar samhörighet och sammanhållning. Vi vill inte se en ohållbar utbyggnad av Märsta och fler miljonprogramsområden. Vi ska bygga bort segregationen, inte naturen. Många är oroliga för att favoritskogen ska försvinna. Närheten till grönområden är ett av våra viktigaste värden, kommunens attraktivitet får inte byggas bort, säger Jan Franzén som är en av de två företrädarna för partiet.

Tryggheten i kommunen

Trygghet är viktigt för invånarna och de flesta partierna lyfter upp den frågan som viktig att jobba med både före och efter valet.

– En del drabbas av våld och kriminalitet, men om vi ser till fakta så minskar brottsligheten i landet. De allra flesta trivs i vår kommun och det ska vi utgå från. Självklart krävs en polisnärvaro och att brott lagförs, men för ett tryggt samhälle måste vi ha en helhetssyn på samhällsplaneringen och satsa mer på barn och unga, säger Karolina Windefalk.

Miljöpartiet anser att den nuvarande kommunledningen har slarvat bort takten i miljö- och klimatarbetet.

– Det behövs snabba åtgärder, som laddplatser för elbilar i hela kommunen och en handlingsplan för ett klimatpositivt Sigtuna. Vi ska bevara skog och natur istället för att bygga sönder den och kommunen behöver agera snabbt för den biologiska mångfalden. Vi ska inte ha fler trafikleder i Märsta, säger Jan Franzén.

Satsningar på skolan

Kommunen sjönk i den senaste rakningen av skolan. Här anser Miljöpartiet att det behövs fler vuxna som skolvärdar, tvålärarsystem med fler lärare, fältarbetare, fritidsledare och fler fritidsgårdar.

– Det brådskar med satsningar för barn och unga, det minst kostsamma är tidiga, förebyggande åtgärder. En bra skolgång är en förutsättning för det ett gott liv. Kommunen sjunker i skolrankingen och problemen med utanförskap ökar, säger Karolina Windefalk.

Förutom det vill partiet utveckla äldreomsorgen och återinföra äldreboendevärdar samt en hemtjänst även i kommunal regi.

Det har varit ett turbulent år med en hotbild mot er lokalpolitiker. Hur tror ni sånt påverkar engagemanget hos de förtroendevalda?

– Vi har erfarenhet av grova hot och trakasserier. Men om vi tvekar att engagera oss politiskt skadas demokratin. Vi upplever inte tveksamhet hos våra medlemmar och politiker, säger Karolina Windefalk.

Jan Franzén och Karolina Windefalk är gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Sigtuna. Foto: Pressbild MP

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06

Kom ihåg att trycka på gröna knappen

Nyheter Pendeltågens dörrar öppnas inte automatiskt under sommaren Nu under sommaren, fram till och med 9 september, öppnas inte dörrarna på pendeltågen automatiskt så du måste du trycka på knappen om du vill klara av eller på.torsdag 23/6 13:19

Nya laddplatser till elbilar i Sigtuna

Nyheter Sigtunahöjden erbjuder fler laddplatser för alla Åtta nya laddstolpar finns nu på Sigtunahöjden. Där kan vem som helst ladda sin elbil. Även under kvällar, nätter och helger. – Vi vill skapa mervärde för hela Sigtuna, säger Lotta Boman.onsdag 22/6 12:50

Skottlossning i Valsta under natten

Nyheter Ingen person har anträffats skadad Under natten till onsdagen hördes skottliknande ljud i Valsta. Polisen var på plats med flera patruller och kunde senare hitta hylsor. Ingen person har anträffats skadad.onsdag 22/6 8:36

Fältarna vill nå ut till fler föräldrar

Nyheter Unga som dras in i kriminalitet och grövre brott har blivit vanligare i Sigtuna enligt polisen. Kommunens fältarbetare vill ha ett fördjupat samarbete med föräldrar skola och föreningsliv.måndag 20/6 10:56

Swedavias nya drag – portar för tidiga resenärer

Nyheter Så ska köerna minskas Resenärer som kommer för tidigt till Arlanda släpps inte in i terminalen.måndag 20/6 7:29