Daniel Helldén inleder nu förhandlingar med alliansen. Foto: Stefan Källstigen

MP inleder samtal med Alliansen

Miljöpartiet i Stockholms stad kommer att börja förhandla med Alliansen om makten i Stockholms stad. De fem partierna skulle tillsammans få majoritet i stadshuset. – Vi vill inte ge vågmästarrollen till SD, säger Miljöpartiets gruppledare Daniel Helldén.

  • Publicerad 11:38, 1 okt 2018

Efter en viss tids spekulation bekräftar nu Miljöpartiet i Stockholms stad att de ska börja samtala med Alliansen. Detta sedan försöken att få till ett mittenstyre inte lyckats.

– Vi har försökt få till en lösning med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Vi såg det som det bästa alternativet men det har inte gått, säger Daniel Helldén (MP).

Nu väljer Miljöpartiet att i stället sätta sig och förhandla med de fyra allianspartierna.

– Med ett blågrönt styre i majoritet går det att veta vad som går att få igenom och det är därför som vi inleder samtal med de borgerliga partierna. Alternativet är ett minoritetsstyre där det skulle krävas kontinuerliga förhandlingar för att få igenom budget och andra förslag. Det skulle vara en extremt knepig situation.

Oenighet i många frågor

Det finns dock en hel del frågor där det inte blir helt lätt att komma överens mellan Miljöpartiet och allianspartierna. Det gäller bland annat miljözoner, Östlig förbindelse och rätt till 40 timmar i förskolan för barn till föräldralediga.

– Det är det som vi ska samtala om nu. Det kommer att kräva mycket i de här frågorna men vi får se var vi landar. Vi kommer att försöka få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger Daniel Helldén.

Hur ser du på risken för en svekdebatt om MP gör Anna König Jerlmyr till finansborgarråd?

– Hade valutslaget gett rödgrön majoritet hade vi fortsatt med det men vi vill inte ge vågmästarrollen till SD.

Den 15 oktober ska de nya ledamöterna i fullmäktige ha sitt första sammanträde och Daniel Helldén erkänner att tiden är knapp.

– Det är tajt men det finns en teknisk möjlighet att skjuta på val som normalt skulle tas 15 oktober. Men där är vi inte ännu.