Nystart. Vi har fått in mycket nytt blod och det känns som en kick, säger Nihal Tozak (i mitten), en av MP:s nya kandidater, omgiven av kommunalrådet Myrna Persson och gruppledaren Ali Khalil. Foto: Petter Beckman

MP i Botkyrka hoppas på hjälp från civilsamhället

Det är med ny ledning, många nya kandidater och en delvis ny inriktning som det problemdrabbade Miljöpartiet i Botkyrka nu ger sig in i valstriden. En utsträckt hand till föreningslivet ska hjälpa partiet att locka tillbaka väljarna.

  • Publicerad 14:56, 5 maj 2018

Miljöpartiet i Botkyrka har haft några jobbiga år, med inre stridigheter, skandalrubriker och två avgångna kommunalråd.

Brottsanklagad MP-topp avgår

– Det har varit tufft, men nu är det fullt fokus framåt, säger Ali Khalil, gruppledare i kommunfullmäktige.

Gladh (MP) ny ordförande i tekniska nämnden

Förra helgen spikade partiet sitt lokala valmanifest inför kommunvalet den 9 september. Mycket känns igen från de senaste fyra åren: löften om upprustade cykelbanor, el-laddstolpar i alla kommundelar och mer vegetarisk mat i skolan.

Nya bostäder och förskolor ska så långt som möjligt byggas i trä, med solceller och gröna tak – "Från betongförort till träförort" – en satsning man redan påbörjat.

Och precis som på riksnivå vill MP i Botkyrka göra pilotförsök med arbetstidsförkortning för att minska ohälsan bland kommunanställda.

Men utöver detta det finns ett nytt tema som de tre kandidaterna vi träffar gärna vill lyfta fram:

– Vi lägger mycket större fokus på civilsamhällets roll. Vi vill utveckla partnerskap mellan kommunen och de idéburna organisationerna där man jobbar tillsammans och drar nytta av föreningslivets kompetens och idéer, säger Ali Khalil.

Han ger som exempel ett nytecknat partnerskap mellan kommunen och organisationen Hela Människan kring arbetsmarknadsinsatser för långtidsarbetslösa kvinnor och ett liknande avtal med Changers Hub i Alby kring coachning av unga entreprenörer.

Flera av MP-kandidaterna är själva aktiva i lokala föreningar, som länge kämpat för att få ta över fastighetsskötsel eller lokalt trygghetsarbete på entreprenad från kommunen. Sånt vill MP underlätta.

– Vi får mer levande torg på kvällar och nätter om vi tar hjälp av föreningarna. Det ska inte vara kommunens tjänstemän som har lösningen på alla samhällsfrågor, säger Ali Khalil.

Föreningslivet kan också ordna ännu mer spontanidrott, kultur och fritidsaktiviteter om kommunen bjuder in till samarbete, menar miljöpartisterna.

– Det behöver inte kosta mer pengar. Det kan räcka med att låta ungdomsföreningar få använda sig av kommunens lokaler, säger Nihal Tozak, en av de yngre kandidaterna på valsedeln.

Partiets starka personband till det lokala föreningslivet blir en fördel i valkampanjen, hoppas miljöpartisterna.

– Medborgarna har lättara att rösta på någon man känner igen och som man vet är engagerad i sitt område, säger Ali Khali som själv tränar fotbollsknattar i Albylaget Konyaspor.

Kommunalrådet Myrna Persson, etta på valsedeln, brinner själv mest för miljöfrågorna, men är nöjd med MP:s breddade politik:

– Den klimatstrategi vi hittills har jobbat med har funkat bra. I princip är alla partier överens och det går åt rätt håll. Det gör att vi kan fokusera på annat som också är viktigt.

– Fortfarande finns det dock utmaningar som vi måste hantera, inte minst vattenkvaliteten i kommunens sjöar, säger hon.

Har det blivit det svårare att driva klimatfrågor i Botkyrka, när debatten handlar så mycket om kriminalitet och integration?

– Jag har kompisar som frågar samma sak. Men jag är helt övertygad om att våra medborgare som kommer från världens alla hörn och som ser klimathotet med sina egna ögon är mer miljömedvetna än många andra, säger Ali Khalil.

Miljöpartiet vill införa privat hemtjänst i Botkyrka

Fler MP-profilfrågor

Utbilda all skolpersonal om psykisk ohälsa bland barn och unga, anställ fler kuratorer i skolan.

Återuppta nätverk mellan skolor för att öka kontakten mellan olika kommundelar.

Gör det lättare att komma till Hågelby och Lida.

Locka fler företag med klimatprofil till Botkyrka.

Vandrande skolbussar och biilfria zoner vid varje förskola och skola.

Bygg attraktiva cykelgarage vid t-bane- och pendeltågsstationerna, så att fler kan lämna bilen hemma.

Starta SFI och vuxenutbildning i norra Botkyrka.

Öppna upp för privata och kooperativa företag inom hemtjänsten.

Visa merVisa mindre