MP blir stöd åt nya koalitionen – SD blockeras

Miljöpartiet blir garanten för att Haninges nya koalition (S, C, L och KD) ska få igenom sin viktigaste politik. Samarbetet betyder att SD helt blockeras från inflytande i kommunen. ”För oss i Centern var det ända från första början helt uteslutet att ge SD betydande inflytande”, säger Centerpartiets kommunalråd Petri Salonen.

  • Publicerad 09:41, 9 nov 2018

Nya koalitionen med S, C, L och KD ska i december presentera sin politiska plattform för Haninge, och det blir alltså MP som genom en valteknisk samverkan ska se till att koalitionens viktigaste frågor går igenom.

Tillsammans samlar de fem partierna 30 mandat. 31 mandat krävs för majoritet, och koalitionens förhoppning i nuläget är att att V, M eller SD ska kunna bidra till så kallade hoppande majoriteter så att politiken ska kunna gå igenom.

MP:s stöd betyder att SD blockeras från allt betydande politiskt inflytande i Haninge.

SD stora i Haninge

SD har gått framåt mer i Haninge än i någon annan kommun i länet, och det är just här som partiet av många ansetts ha haft största möjligheten att påverka lokalpolitiken. Men varken S, C eller L har varit öppna för diskussioner med SD.

– För oss i Centern var det ända från första början helt uteslutet att ge SD betydande inflytande. De står inte för den utvecklingen vi vill ha för Haninge kommun, och om Haninge ska ta sig framåt är MP avsevärt mycket bättre än SD att samverka med, säger Petri Salonen, kommunalråd för Centerpartiet i Haninge.

Valresultat i Haninge

Källa: Valmyndigheten

Om att C, L och KD nu valde att bryta den tidigare alliansen helt i Haninge, säger Petri Salonen:

– Vi i koalitionen är överens om att verka för kommunens bästa. En koalition med C, L, KD och S är ganska unik i sitt slag i Sverige, och för några veckor sedan gjorde vi helhetsbedömningen att vi ville gå vidare med denna kommunledning.

Petri Salonen understryker att det ”valtekniska paketet” med MP inte är helt klart.

MP vill jobba för grön politik

Riksdagsledamoten Annica Hjerling (MP), som var kommunalråd för Miljöpartiet i Haninge under gångna mandatperioden, säger till Mitt i att man är överens om de politiska huvuddragen och prioriteringarna.

– Vår prioritering är också att få genomslag för så mycket grön politik som möjligt, och vi har ett antal inplanerade möten med S, C, L och KD för att prata vidare om detta, säger hon.

– Vi hade naturligtvis helst velat fortsätta vara med och styra i Haninge men utifrån valresultatet inser vi att förutsättningarna ser annorlunda ut. Men vi kommer att fortsätta kämpa för att få igenom så mycket grön politik som möjligt.