Affischer. Miljöpartiets valaffischer vandaliseras i Enköping. Foto: Privat

MP: ”Aldrig varit så här illa tidigare”

Miljöpartiets valplakat, nästan allihop, har antingen välts omkull eller förstörts. – Det känns nästan organiserat, säger Kenneth­ Hällbom, Miljö­partiets gruppledare i Enköping.

  • Publicerad 15:24, 9 sep 2022

De sparkar sönder dem hela tiden.

De politiska valaffischerna är ett vanligt inslag i Enköpings stadsbild veckorna inför valet­.

Kommunen har upplåtit ett tjugotal platser där de politiska partierna får sätta upp sina valplakat, däribland intill Postrondellen och på Gröngarn.

Men Miljöpartiets affischer som satt uppsatta vid just Gröngarn, ligger sedan två veckor tillbaka i en container på Återbruket.

– Det var bara flisor kvar av dem, säger Kenneth Hällbom, gruppledare för Miljöpartiet i Enköping.

Och det var inte den första gången partiets plakat vandaliserats under den här val­rörelsen. Säkert heller inte den sista tror Kenneth Hällbom.

– Så här illa har jag inte varit med om att det varit under tidigare valrörelser. De river ner dem och sparkar sönder dem hela tiden, säger Kenneth Hällbom, som under förra fredagsförmiddagen var på Gröngarn för att sätta upp fem nya valaffischer.

– Det känns nästan organiserat. Inte av något annat parti, men jag är orolig för att det är några som inte accepterar Miljöpartiets rätt att framföra sin åsikt, säger Kenneth Hällbom som också polisanmält skadegörelsen.

Är det bara ni som är drabbade?

– Nej, det är flera partier. Jag vet att Socialdemokraternas också är drabbade.

Hällbom berättar att Miljöpartiet satt upp mellan 25 och 30 valplakat i Enköping och i kransorterna.

Nästan alla har antingen välts eller förstörts.

– Det är kostsamt också, säger han och berättar att han har kontakt med de andra lokala partierna närmast dagligen, gällande skadegörelserna.

– Är man ute och ser att något partis valtavla var välts omkull så reser jag upp den. Har en affisch förstörts så skickar jag ett sms och meddelar det. Vi hjälps åt, säger Kenneth Hällbom.

Svante Forslund, grupp­ledare för Liberalerna i Enköping, berättar att de hittills varit förskonade från affischsabotage.

– Peppar, peppar. Vi har faktiskt klarat oss bra, säger Svante Forslund.

Valaffischerna får bara sättas­ upp på utvalda platser i Enköping och i kransorterna.

Enköpings kommun har angivet ett tjugotal ställen i tätorten där partierna får ställa ut sina valplakat.

Släkting begärs häktad för skjutningen i Fanna

Nyheter En person häktades under torsdagsmorgonen för försök till mord. Mannen är misstänkt för skjutningen mot en bostad i Fanna i torsdags förra veckan.torsdag 6/10 11:57

Person anhållen för skjutningen i Fanna

Nyheter En person kunde under gårdagskvällen gripas av polis misstänkt för mordförsöket i Fanna. Polisen kallar frihetsberövandet för ett genombrott. – Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas...tisdag 4/10 12:37