xxx Foto: Läsarbild

Mötte tjuven i trappen – anlitar nu väktare

En boende mötte inbrottstjuven i trappen medans familjen låg och sov. Nu har han och grannarna anlitat väktare till bostadsområdet i Smedslätten. – Jag kan ju inte sätta ett pris på att känna mig trygg i mitt eget hem. Det blir ett direkt hot mot min familj, säger en boende i området.

  • Publicerad 16:30, 17 nov 2017

Som Mitt i tidigare berättat har Bromma drabbats av en inbrottsvåg. En av de områden som har haft inbrott är Drömstigen i Smedslätten, där har nu flera grannar gått ihop och anlitat väktare som ska patrullera runt för att förhindra inbrott.

Initiativet till att anlita väktare togs av en man som bor på Drömstigen med sin familj. Han fick nog efter att ha stått öga mot öga med en inbrottstjuv.

En boende i området var med om en mardrömsnatt, hans familj låg och sov när husets larm gick. Han går då ner för trappan för att se vad som är fel, då möter han inbrottstjuven i trappen. När tjuven ser honom springer hen därifrån.

– De vill man inte vakna upp till, det var väldigt läskigt, säger den boende.

Även om huset var larmat och deras bil stod parkerad utanför hindrade det inte tjuvarna från att bryta sig in, därför anlitas nu väktare för att familjerna på Drömstigen ska känna sig trygga.

– Det är beklagligt att man måste ta det så här långt för att känna någon form av trygghet, men jag kan ju inte sätta ett pris på att känna mig trygg i mitt eget hem. Det blir ett direkt hot mot min familj, jag har två barn och en fru, säger den boende.

9000 kronor i månaden för rondering

Grannarna på Drömstigen har tagit hjälp av företaget Larmassistans. En rondering per natt kostar 9000 kronor i månaden.

Väktaren ronderar fastigheterna kontinuerligt och boenden kan följa väktarens rörelser genom ett GPS-system.
Medlemmarna kan ha direktkontakt med väktarna om de hör eller ser något konstigt som de vill att man agerar på, eller om man vill att väktaren möter upp deras barn vid busshållplatsen.

Larmassistans har väktare ute i tio olika områden runt om i Stockholm. Även om väktare i bostadsområden är en väldigt ny tjänst i Sverige så ser branschorganisationen Säkerhetsbranschen en ökning av tjänsten i Stockholm.

– Man kan se en viss ökning av väktare i bostadsområden. Det är ju vanligare i andra länder sådana typer av tjänster men jag tror att fler och fler bolag kommer börja med att erbjuda väktare till sina kunder, säger Torbjörn Ferndahl, vd för Säkerhetsbranschen.

Boende: ”Det känns väldigt amerikanskt”

Men även om inbrotten minskar så ser inte alla positivt på att ta in väktarhjälp.

– Jag trodde inte att man kunde beställa sånt i Sverige, det känns väldigt amerikanskt. Jag gillar det inte alls, det är helt fel väg att gå. Det finns ju alltid en inbrottsrisk överallt, man kan inte vara 100 procent trygg i livet, säger Camilla Nilsson som bor i Smedslätten.