Mässingsfärgat rostfritt stål är det senaste budet från Nobel Center. Foto: David Chipperfield Architects

Motståndet växer efter nytt ja till Nobel Center

Nobel Center har kommit närmare ett genomförande. Samtidigt växer motståndsgruppen. Susanne Lindh, vd på Nobelhuset, är beredd på att bygget överklagas.

  • Publicerad 15:28, 17 mar 2016

En majoritet av politikerna har sagt ja. Först exploateringsnämnden och så sent som i tisdags i stadsbyggnadsnämnden.

Nu återstår ett sista beslut i kommunfullmäktige innan spaden kan sättas i jorden. Ett beslut som väntas före sommaren.

Samtidigt mobiliserar motståndarna. Facebook-gruppen Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget har gått från 9 600 till över 10 400 medlemmar på en dryg vecka.

– Folk är så arga och upprörda, aktiviteten flödar och jag är nedringd av folk som vill engagera sig för att stoppa bygget, säger Caroline Silfverstople, en av personer bakom gruppen.

Räknar med att bli överklagade

Susanne Lindh är vd på Nobelhuset AB, det bolag som sköter själva byggandet åt Nobelstiftelsen, räknar med att bygget överklagas till Mark- och miljödomstolen.

– Om vi får ett beslut som inte överklagas kan vi vara klara till 2019. Men alla som vill göra något i Stockholm måste ha med i tidplanen att det kan bli överklagat. Ett överklagande kan ta upp till ett och ett halvt år, men det kan också stanna vid en instans, säger Susanne Lindh.

Björn Ljung från Liberalerna, misstänker att de arkeologiska utgrävningar som måste göras innan allt kan dra igång, kommer att bli så omfattande att hela projektet hotas av den anledningen.

– Man kan med stor sannolikhet stöta på Johan den tredjes skeppsvarv där nere, säger han.

Susanne Lindh är skeptisk till den invändningen.

– Numera tar man inte upp så mycket vid utgrävningar, man dokumenterar och lägger tillbaka som regel. Säkert kommer man att hitta något spännande. Det är viktigt att det blir gjort ordentligt, säger hon.

Har ni redan nu börjat skissa på en pampig invigning?

– Nej, det blir en rolig del i det här jobbet. Eftersom tidplanen är osäker så satsar vi inte hundra på det förrän vi vet.

Mässingen utbytt av miljöskäl

Enligt det senaste beskedet från Nobelhuset ska huset förses med en fasad av mässingsfärgat rostfritt stål i stället för mässing. Något som enligt kritikerna gör att huset kommer att flagna i framtiden.

Susanne Lindh: "Den som inte är insatt kan tro det. Vi kommer inte att släppa igenom material innan vi testat det och innan vi vet att det håller och är vackert. Det är miljöskäl som fått oss att välja bort mässingen eftersom vi har nolltolerans mot koppar och zink i dagvattnet".

Visa merVisa mindre