TRÄDADOPTION. Nu adopteras träd på Granholmstoppen bort, som en protest mot det planerade bygget av Järva begravningsplats. Aktivistgruppen vill istället att discgolfbanan ska bevaras. Foto: Anna Wettergård

Motståndet trappas upp inför begravningsplatsens byggstart

Under oktober månad kan arbetet med Järva begravningsplats komma att påbörjas. Men nu drar motståndarna upp tempot mot bygget och adopterar bort träd för att samla in pengar till kampen.

  • Publicerad 07:15, 23 aug 2019

PROTESTER. "Det är en manifestation av stödet och kärleken till parken" säger Björn Erdal om trädadoptionerna på Granholmstoppen. Foto: Privat

I över tio år har planerna på en begravningsplats i Järva pågått. Och nu är det snart dags för den faktiska byggprocessen att börja.

– Vi håller på med upphandlingen nu, så som tidigast kan markarbetena påbörjas under oktober månad, säger Karin Söderling, projektledare på Stockholms stad.

Hon berättar att om allt går enligt tidsplanen kan gravplatsens första etapp vara helt färdig 2023.

Men nätverket "Låt parken leva" vill att planerna på gravplatsen ska avstyras, för att den discgolfbana som idag ligger på platsen istället ska bevaras.

För att samla in pengar till kampen har de låtit människor adoptera träd. För femtio kronor har man kunnat få ett band med sitt namn fäst runt ett av träden i parken, som en symbolhandling.

– Det är en manifestation av stödet och kärleken till parken. Men det innebär inte att man äger trädet på något vis, säger Björn Erdal, talesperson för nätverket.

Han fortsätter:

– Men det finns en del känslor kring det där; det blir en sorts åtagande.

Hittills har tusen träd adopterats, varav 700 under 2019. Pengarna har bland annat gått till att trycka upp flygblad och anordna en festival. Men det finns många träd kvar att adoptera.

– När de börjar bygga kommer de att avverka över tre tusen träd, i första etappen bara. De kommer att ersättas av vägar, parkeringsplatser och hårdgjorda ytor. Jag tror inte att folk förstår hur mycket träd som kommer att försvinna, avslutar Björn Erdal.

Gravplatsen

Kommer att byggas i fyra etapper, och totalt innehålla runt 20 000 gravar. Gravarna kommer att placeras på separata öar.

Första etappen är den som snart påbörjas. Den beräknas kosta 330 miljoner kronor, omfatta 20 hektar mark och byggas mellan 2019 och 2023.

När etapp ett är färdig kommer den att innehålla 2600 kistgravar och 900 urngravar, där människor från olika trosuppfattningar kan begravas.

Visa merVisa mindre