Samling mot Nobel Center. Björn Tarras-Wahlberg och Jenny Ribsskog (SD nej till Nobel Center. Frågan avgörs i kommunfullmäktige på måndag. Foto: Andreas Jennische

Motståndarna till Nobel Center kraftsamlar inför avgörandet

På måndag säger Stockholms kommunfullmäktige ja eller nej till att bygga Nobel Center på Blasieholmen. Idag träffades motståndargrupperna utanför Stadshuset för att värma upp inför slutavgörandet.

  • Publicerad 14:36, 22 apr 2016

På initiativ av Björn Tarras Wahlberg, projektledare för nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget, samlades företrädare för alla partier som tänker rösta nej till Nobel Center på borggården utanför Stadshuset på fredagsförmiddagen.

– Det här är ett informationsmöte inför den stora demonstrationen på måndag, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Planen är att stoppa bygget genom att få en övervägande del av politikerna att rösta nej. En svår uppgift eftersom en majoritet av partierna – S, M och C – säger sig vara för förslaget.

Hissar hoppets fana

Björn Tarras-Wahlberg är förhoppningsfull.

– Det saknas bara fem röster. För en och en halv månad sedan var det bara Liberalerna som var emot det här, nu säger sex partier nej. Det är en komplicerad fråga. Ju mer den mognar desto fler är emot, säger han.

Argumenten som radas upp på borggården är att Nobel Center leder till att värdefull kulturmiljö förstörs, att de ekonomiska beräkningarna är osäkra, att utformningen är anskrämlig och att en rad tunga remissinstanser säger nej.

Feministiskt initiativ har klivit fram och är nu också motståndare till Nobel Center på Blasieholmen.

– Vi säger nej. Det är problematiskt ur feministisk synvinkel att vi kan pumpa in så mycket pengar helst i det här men att vi är så restriktiva när det gäller att få pengar till de mjuka frågorna. Det är ojämställd fördelning, säger Malin Ericson (Fi), ledamot i kommunfullmäktige.

SD med i värmen

Sverigedemokraterna, i vanliga fall en ärkemotståndare till alla övriga nej-partier, är också med i kampanjen.

– Det känns bra att vara med här. Jag hoppas att vi kan samarbeta kring den här frågan och att vi får med några personer från S och M på måndag, säger SD:s politiska sekreterare Jenny Ribsskog.

Foto: Andreas Jennische

Sebastian Wiklund (V) röstar nej till Nobel Center. 

Foto: Andreas Jennische

Samling utanför Stadshuset på fredagen. Längst till vänster syns Helve Tsai fån Stockholmspartiet.

Illustration: David Chipperfield Architects

Så är det tänkt att se ut från den nya "parken" som ska anläggas bakom Nationalmuseum. 

Fler röster från samlingen vid Stadshuset

Ofelia Namazova (KD): ”Vi röstat nej. Vi tycker det är fel att riva ett 1800-talshus och ersätta det med en byggnad som ser ut som ett kärnkraftverk, mitt in Stockholm”.

Elin Olsson (MP): ”Det har skett stora förbättringar i förslaget men vi kommer att rösta nej. Vi ser stora bekymmer med ekonomin”.

Sebastian Wiklund (V): "Ett minimikra för oss har varit att tullhuset bevaras eller flyttas. Enligt liggande förslag ska det rivas. Vi säger nej".

Helve Tsai, Stockholmspartiet: ”Vi är inte med i kommunfullmäktige men säger nej ändå. Vad är det som driver politikerna när 90 procent av remissinstanserna säger nej till det här bygget. Vad är det för demokrati i det?”

Ulf Johannisson, hembygdsföreningen på Norrmalm: ”Vi vill skapa ny hembygd i Stockholm och anser att man kan skapa ny hembygd kring ett Nobel Center till exempel i Hagastaden”.

Visa merVisa mindre