Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad(S) vill inte ta ställning till ett uppdaterat förslag från häradsallmänningen, för att det kom dagen efter deadline. Foto: Mikael Andersson/Filippa Rogvall

Motorklubben: "Järfällas 'nej' är ett dåligt svepskäl"

Järfälla kommuns krav om ett max tvåårigt arrendeavtal för gokartbanan i Stäket möttes av markägaren, ändå blev det ingen deal. Anledningen: Svaret kom en dag för sent.

  • Publicerad 11:34, 20 dec 2017

Järfälla har stängt dörren. Vi kommer inte att delta

– Alla är ju överens nu. Om ekonomin och om tiden för avtalet. Alla har gjort som Järfälla ville, så det borde vara klart, säger Jonas Lange, styrelseledamot i Järfälla motorklubb, som driver gokartbanan i Stäket.

Ett första förslag från Sollentuna häradsallmänning mottogs positivt av kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S), så när som tiden för avtalet som föreslogs löpa på tio år. Då backade häradsallmänningen och ändrade till fem år – med möjlighet för Järfälla att häva avtalet efter två år, vilket vi rapporterade om igår.

Markägaren ville kompromissa om gokarten

Tänker inte vara med

Två år var den tidsperiod som Claes Thunblad tidigare sagt var lämplig.

Ett steg närmare räddning för gokartbanan

Men i stället för att skriva på säger han nu att Järfälla inte längre tänker vara med och betala för markarrendet över huvud taget.

– Järfälla har stängt dörren. Vi kommer inte att delta, säger Claes Thunblad.

Varför då?

– Vi har varit inne i en process där vi fick ett datum för att svara på häradsallmänningens förslag. Att de då själva skickar ett nytt förslag efter tidsgränsen – det är inte seriöst agerande, säger han.

Men om målet har varit att lösa frågan för gokarten, varför faller det på en teknikalitet som att tidsgränsen passerats?

– Det är ingen teknikalitet. Man kan inte först säga nej till våra förslag och sen komma dagen efter tidsgränsen med ett nytt, deras deadline var stenhård, säga Claes Thunblad.

Han menar att bollen nu ligger hos häradsallmänningen att lösa frågan.

– Är de seriösa med att de vill ha en lösning så står det dem fritt att gå vidare utan Järfälla, säger han.

Han håller inte med om beskrivningen att alla gjort som Järfälla velat, och lyfter bland annat att det nya avtalsförslaget handlar om en mindre yta än den klubben har idag.

– Vi har inte gått med på ett femårigt avtal och vi har inte gått med på en mindre markyta än den klubben har idag, säga Claes Thunblad.

Men de argumenten ger Jonas Lange i motorklubben inte mycket för.

– Det går ju att säga upp efter två år och storleken på markytan lägger vi åt sidan så länge. Nu skyller man på ett mail som kom några timmar för sent, det är bara ett svepskäl, säger han.

Principiellt tycker han dock inte att Järfällas medverkan är det viktigaste.

– Vem klubben hyr av spelar ingen roll, det viktiga är att vi får en lösning! Så att ungarna får vara kvar på banan efter jul, säger Jonas Lange.