Här bakom Stefan Thorsell slogs männen med både knytnävar och bälte. Foto: Wilhelm Jaresand

Motorcyklist slogs med kroggäster på gågata

”Rallarslagsmål” utbröt på sommargata efter buskörning. Nu gör polisen och staden det ännu svårare att köra på Hornsbergs strand.

  • Publicerad 13:41, 15 jun 2018

Stefan Thorsell serverade kunder på uteserveringen när han hörde den. Han driver Texas Longhorn på Hornsbergs strand där buskörningar är vardagsmat, men den här gången slutade det ovanligt illa.

I onsdags när motorcyklisten blåste förbi uteserveringen mindre än en meter från gästernas lunchburgare kastade en av dem sin servett mot honom.

– Det var precis som i den där frisbeefilmen på internet. Han vände om och skrek ”vem var det som fucking kasta!?”. Gick fram till borden, en väldigt storvuxen man, och var extremt provokativ.

”Blomlådorna gör att det blir mindre framkomligt men från andra hållet är det fritt fram” säger Stefan Thorsell. Foto: Wilhelm Jaresand.

Blev krigsstämning

Gatan är en av stadens sommargågator och ligger precis vid vattnet. Solen sken på barnfamiljerna som badade, men när motorcyklisten klippte till en gäst så han föll till marken blev det enligt Stefan ”krigsstämning”.

– Det var ett riktigt rallarslagsmål. Servicen dog helt och alla var chockade och ville komma härifrån. Det är så onödigt. Gatan här är en fantastisk miljö med badplatser och restauranger. Det vore tråkigt om folk inte kände sig trygga.

Gamla problem

Problemet med buskörningar är nämligen ingenting nytt. Gatan har länge använts som uppvisningssträcka för fina bilar och snabba motorcyklar.

Förhoppningen var att sommargågatorna som premiärade förra året skulle dämpa beteendet. Enligt Stefan Thorsell har det fungerat, men när de färre buskörningarna nu görs på en gågata är risken större att något går snett.

Lösningar diskuteras

Enligt Kungsholmens kommunpolis Peter Enell är det här den första större incidenten sedan värmen kom. Den var dock så allvarlig att trafikkontoret ville träffa honom på Hornsbergs strand och diskutera fram en lösning på problemet.

När Mitt i Kungsholmen kommer dit har de precis gått runt tillsammans och diskuterat fram lösningar.

– Vi ska bland annat tighta till skyltarna så det blir tydligare att det rör sig om en gågata, flytta några blomlådor så det blir lite mer sicksack och anlägga tre fartgupp längs gatan som tvingar ner hastigheterna. Förhoppningsvis är det klart till helgen.

Polisen Peter Enell vill göra gågatan tydligare genom att ställa skyltarna tätare.

Gator i hela staden ses över

Problemen är inte isolerade till Hornsbergs strand. Liknande grepp har fått tas, eller planeras, på andra sommargågator runt om i staden.

– Vi agerar just för att sådana här grejer inte ska kunna hända. Gör det svårare att gasa på och tydligare att det är en gågata så det samtidigt blir skämmigt att köra här.

Härifrån drog motorcyklisten rakt förbi borden bakom, vilket ledde till ”rallarslagsmålet”. Foto: Wilhelm Jaresand

På gränsen till anarki

Stefan Thorsell berättar att det förut stod och vägde mellan anarki och demokrati på gatan. Idag är det fortfarande en del buskörningar men han tycker folk visar större civilkurage och säger ifrån.

– Samtidigt märker vi ju vad som händer när man säger till. Man blir påslagen.

Utredningen om slagsmålet pågår.