Motorburen ungdom fick egen lokal i Åkersberga

Nu har det hänt. ÅMU, Åkersberga motorburna ungdomar, har fått en egen lokal i Åkersberga. – Det jätteskönt. Vi får vara inne i värmen och har plats för fyra bilar, säger Sandra Adolfsson, ordförande.

  • Publicerad 17:36, 14 okt 2019

Efter fyra och ett halvt år har Åkersberga motorburna ungdomar, ÅMU, äntligen fått en egen lokal i Åkersberga – på Rallarbacken. I lördags var det invigning.

– Det var suveränt, säger Sandra Adolfsson, föreningens ordförande.

– Tidigare har vi hållit till i ett tält på Ticksta motorstadion i Rimbo. Men nu är det jätteskönt. Vi får vara inne i värmen och har plats för fyra bilar.

Medlemmarna i ÅMU får lära sig meka och köra fort – på bana. Foto: Berndt Hogreve

En som också är nöjd är Anneli Hogreve (M), ledamot i fullmäktige i Österåker och ersättare i kultur- och fritidsnämnden:

– Jag raggade upp lokalen som de har renoverat, så nu kan de äntligen vara i Åkersberga, säger hon.

– Det är inte bara en hänga-lokal, utan de vill något. Och alla kan ju inte rida, sporta eller spela musikinstrument.

För 13-åringar och uppåt

ÅMU bildades 2015 och har sedan dess vuxit till 35-40 medlemmar. Kärnan är ungdomarna som kan vara i åldern 13-25 år. I föreningen kan man lära sig meka, köra racing på bana eller rycka in som funktionär.

– Från det att man är 14-15 år kan man ta banlicens. Vi ordnar kurser. Vi är som en familj och har väldigt trevligt, säger Therese Nyström, fritidsledare i Österåkers kommun och mentor.

Från dåligt rykte till egen motorförening

En stor del av ÅMU:s medlemmar är tjejer och genom vistelsen i Rimbo har föreningen börjat köra tävlingar på bana. Närmast är drömmen att prova på isracing på Ljusterö och på längre sikt kanske skaffa en egen racingbana.

Lokalen på 90 kvadrat hyrs med stöd från Österåkers kommun och Hyresgästföreningen Nordost.