Motorburen protest mot planerade skolflytten

Coronarestriktioner satte stopp för en samlad protestaktion mot planerna att flytta Munsö skola. Då slöt Mälaröborna i stället upp för en timmes protestkaravan förbi kommunhuset.

  • Publicerad 16:26, 2 jun 2020

Att ta sin traktor och köra ut och protestera är ett tecken på engagemang.

När Ekerö kommun under våren kom med besked att det finns planer på att flytta verksamheten på Munsö skola till Sundby skola resulterade det i kraftiga protester. Den politiska oppositionen och boende på Adelsö och Munsö menar att beslutet tagits utan ordentlig utredning och alldeles för snabbt.

Anders Rosenquist af Åkershult är talesperson för gruppen Rädda Munsö skola och han tror att en nedläggning kan leda till ett utdöende samhälle.

– Den positiva utvecklingen avstannar. Försvinner skolan, vad finns då kvar av bygden? Då är det bara pensioner och sommargäster som bor här, säger han.

Rullande protester

Planer på en protestdemonstration har funnits, men eftersom coronaviruset har satt stopp för större folksamlingar genomfördes under måndagen en karavan av bilar som körde mellan Malmviksrondellen och Vikingarondellen vid Träkvista idrottsplats. Vid varje rondell fanns även plakat med budskap om protesterna.

– Det var ett 50-tal fordon med både traktorer och lastbilar som körde i en timme. Att ta sin traktor och köra ut och protestera är ett tecken på engagemang och att vi gör allt vi kan, säger Anders Rosenquist af Åkershult.

I närheten av kommunhuset hade flera barn anslutit med plakat och även oppositionspolitiker var på plats tillsammans med några deltagare från Rädda Munsö skola.

Att karavanen körde just den sträckan, det vill säga förbi kommunhuset, var en symbolisk handling.

– Det var mycket tutande och flera av de styrande politikerna var inne i kommunhuset, säger Anders Rosenquist af Åkershult.

Beroende på vilket beslut som tas från politikerna kan liknande protester komma att göras igen.

Anders Rosenquist af Åkershult och Rädda Munsö skola har en förhoppning om att ärendet ska tas vidare till kommunfullmäktige.

Nästa steg i processen är att politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut om hur ärendet ska gå vidare. Det väntas ske i kväll.

Ur utredningen:

Om Munsö: "Av de 130 barn som idag bor i området går ca 70 på Munsö skola (av en kapacitet på totalt 200 platser), övriga har valt en annan skola."

Om Sundby: "Idag går cirka 140 barn på skolan (skolan har en kapacitet för drygt 200 barn) och cirka 100 barn från Sundbys område går på en annan skola i kommunen."

"Befolkningsprognosen för Munsö och Sundby pekar på en viss ökning i åldersgruppen 6–12 år medan en minskning beräknas för Sandudden."

"Idag finns en överkapacitet på ca 180 platser i område Munsö och Sundby."

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28