Ungdomens hus i Fittja stänger i nuvarande form. Foto: Mitt i + Åsa Sommarström

Mötesplatser för unga vuxna i Botkyrka stängs

De öppna verksamheterna på Ungdomens hus i Fittja, Grunden i Alby och Mötesplats för unga vuxna i Hallunda/Norsborg stänger. En utredning har visat att mötesplatserna i låg grad leder till jobb och studier. – Vi kommer att skala upp verksamheten på annat sätt i stället för att lyckas bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin.

  • Publicerad 17:43, 25 okt 2018

Personalen som jobbar på det tre mötesplatserna för unga vuxna informerades på torsdagseftermiddagen. I morgon fattar kommunstyrelsen beslut i frågan för att slutligen godkännas av kommunfullmäktige. Planen är att de öppna mötesplatserna på tre ställen stänger den 31 mars. Mötesplatsen i Storvreten som var på gång kommer heller inte öppna.

Zengin: ”Vi ville arbeta för jobb och studier”

”Styra om”

I stället väntar annan verksamhet i framtiden. I mer organiserad form enligt ett meddelande på kommunens hemsida.

Under våren har kommunen låtit utreda hur det fungerar på mötesplatserna för unga vuxna i Fittja, Alby och Hallunda/Norsborg.

– Utredningen visade att verksamheterna inte håller den kvalitén som de ska hålla. Därför vill jag som politiker nu styra om, säger Ebba Östlin (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

”Få på rätt bana”

Kommunstyrelsen fattar istället beslut om att jobba mer uppsökande för att ungdomar ska komma till aktiviteter som leder till jobb eller studier.

– Varenda ung i åldern 16-19 år som inte studerar eller har jobb ska vi söka upp för att få på rätt bana, säger Ebba Östlin.

Andra beslut på fredagen

Politikernas beslut i morgon innebär också att kommunen:

  • Startar schemalagda aktiviteter med målet att få unga till studier eller jobb. Bakom aktiviteterna kan även föreningar och företag stå.
  • Att man satser mer på det våldsförebyggande arbetet. Mer resurser ska läggas på avhopparverksamhet och för att förebygga så att unga i riskzonen inte börjar ett kriminellt liv.
  • Mer resurser till det förebyggande arbetet på fritidsgårdarna.