Möten med sportens giganter

  • Publicerad 01:15, 22 nov 2017

Helt plötsligt stod han framför oss.

En autografjägare måste vara utrustad med följande; tålamod, autografblock, väl fungerande pennor och ännu mera tålamod. Det blir ofta ett evigt väntande och positionerande utanför hotell och idrottsplatser. Det gäller att stå i främsta ledet.

Från nio års ålder startade intresset för autografer. Då Råsunda fotbollsstadion, Hotell Flamingo i Solna centrum och Filmstaden låg inom räckhåll för en kändistörstande ungdom, så var den nya hobbyn väckt.

Hotell Flamingo var nog det bästa stället att leta kändisar på och utanför. Där fanns det villebråd av olika digniteter, idrottslag i olika sporter och artister av både internationell och nationell kaliber – som till exempel Rolling Stones och Bob Dylan.

Göteborgsbandet Tages bodde ofta på Flamingo och på en av deras vinylplattor fotograferades bandet för omslaget på skivan, mot muren utanför hotellet. Kanske fanns det ett samband med Flamingo och de skivbolag som fanns i Solna på den tiden. På Ankdammsgatan låg Decca, som Rolling Stones tillhörde och på Framnäsbacken låg Karusell. Ett besök på något av dessa grammofonbolag innebar oftast en autograf i blocket.

Lite mer långväga jaktmarker blev det förstås utflykter till. Som exempel till andra hotell inne i Stockholm city. Men ett säkert kort var personalingången till Sveriges Radio på Valhallavägen.

Där fanns det för tiden många tv- och radiokändisar på olika nivåer av sitt kändisskap.

Spelaringången, entré C, till Råsunda fotbollsstadion var också en bra plats att fylla blocket med olika namn. Särskilt spännande var det vid landskamper, då var det trångt kring C-ingången.

Den förmodligen största personligheten och idrottsmannen som jag och min kompis Stefan träffade var Cassius Clay. Han besökte Stockholm 1965 och hade året innan bytt namn till Muhammad Ali. Han hade konverterat till islam. Därav namnbytet.

Vi hörde på radion att han bodde på Hotell Continental, mitt emot centralstation vid Vasagatan. Så vi tog våra cyklar och hojade in till hotellet. Vi gick in i hotellobbyn för att spana in läget. Helt plötsligt stod han framför oss och vi fick fram våra autografblock med en väldig fart.

Han skrev sitt nya namn och vi tackade och gick ut igen. Men sa jag till Stefan, vi måste be att få en autograf till. Sagt och gjort, in igen och jag bad för säkerhets skull om två extra och Ali skrev två utan att protestera. Ett mycket starkt möte och minne för livet.

Det var nog där och då som autografsamlandet tog fart på riktigt och det varade i många år. Det blev många block och tidningsurklipp i pärmar, som genom åren fylldes med kända personers namnteckningar.

Hittade alla mina block och pärmar på vinden vid en storstädning. Ett kärt möte med många minnen.