Vargen har synts i Södertörn området sedan i juni. Foto: Läsarbild Alexandra Anstrell

Möte om vargen blir av – trots allt

Södertörnsvargen har smugit runt i området från juni. De finns en oro om vad vargen verkligen kan ta sig till och flera har önskat ett informationsmöte angående vargen. Politikerna i Haninge har varit oense om man ska ha ett möte – Nu blir vargmötet äntligen av.

  • Publicerad 08:00, 13 nov 2017

Det blir nu ett informations möte om vargen i Södertörn.

Den så kallade Södertörnsvargen har smugit runt i området från juni. Under hösten har över 200 observationer gjorts av den ovanligt nyfikna vargen. På sociala medier finns en oro om vad vargen verkligen kan ta sig till. Och folk tycks inte lugnas av den information länsstyrelsen själva publicerar.

En representant från Svenska rovdjursföreningen som är bosatt i Haninge har önskat ett informationsmöte i kommunen om vargen. Men politikerna i Haninge har varit oense om de ska arrangera ett informationsmöte eller inte. Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) menar att det är länsstyrelsens ansvar att arrangera ett möte. Lokala M-ordföranden i Haninge, Alexandra Anstrell säger att det är jätteviktigt att boende i Södertörn området får information om vargen.

Nu är det bestämt att Länsstyrelsen anordnar ett informationsmöte tisdagen den 14 november. Representanter från Länsstyrelsens naturvårdsenhet samt Viltskadecenter kommer finnas på plats.

De kommer att berätta om hur situationen ser ut och svara på frågor som till exempel hur man ska bete sig om man möter en varg? Vad är ”normalt” beteende för en varg? Kan jag ta en skogspromenad med hunden? Finns det fler vargar i området?

Anledningen till att informationsmötet har dröjt har varit en prioriteringsfråga menar länsstyrelsen.

– Vi har haft varg i norra delen av länet också där vi behövt ha skyddsjakt och prioriterat att vara ute på fältet. Men nu finns det tillfälle att ha det här mötet i Haninge och det känns jättebra, säger Emelie Nyman, presskommunikatör på Länsstyrelsen.

Fakta

Informationsmöte om vargen

Tid: Tisdagen den 14 november, klockan 18.00–20.00.
Plats: Fredrika Bremergymnasiet (stora aulan), Dalarövägen 64, Handen, Haninge kommun.

Källa: Länsstyrelsen