Ekerö kommunhus. Foto: Linda Gren

Möte i KF – trots restriktioner

Budgetsammanträde i KF med 26 personer planeras att hållas som vanligt – trots de nya restriktionerna från FHM. Något oppositionen kritiserar.

  • Publicerad 13:59, 18 nov 2020

Vi ska vara en förebild. Även om detta inte är en allmän sammankomst, känns det inte bra.

Kritisk. Hanna Svensson (S). Foto: Charlotte Rückl/Ekerö kommun

Socialdemokraternas Hanna Svensson är kritisk till att kommunfullmäktige håller budgetsammanträde på traditionellt vis i stället för digitalt.

– Vi ska vara en förebild. Även om detta inte är en allmän sammankomst, känns det inte bra.

Kommunfullmäktiges ordförande Peter Carpelan (M) menar att det inte hade varit möjligt att få till en digital lösning på så kort tid.

Teknisk lösning saknas

– Vi har inte tekniken färdig, däremot siktar vi på att ha kommunfullmäktige i december digitalt. Förvaltningen jobbar med att få till en teknisk lösning för detta, med det kräver en 100 procent säker lösning. Bedömningen var att de inte hann säkerställa detta. Alla måste då få utbildning för att ingen i efterhand ska säga att de inte kunde använda tekniken.

Detta innebär dock att fullmäktige fortsätter vara begränsat till 26 ledamöter istället för 41.

– Det känns odemokratiskt att de inte löst det tidigare med en digital lösning, så att vi kan vara full styrka i fullmäktige igen, säger Hanna Svensson (S).

Borde man inte skjuta på budgetsammanträdet i så fall?

– Det är problematiskt att skjuta på det för det är budgeten vi tar nu, och det innebär att antal viktiga beslut måste fattas nu i princip före novembers utgång, säger Peter Carpelan.

Ledamöter kommer sitta minst två meter ifrån varandra i Mälarökyrkan och handsprit och munskydd finns på plats. Under pauserna kommer man inte heller få sitta ner, detta för att minimera den sociala närheten.

Om socialdemokraterna kommer delta i mötet på torsdag var inte beslutat vid publicering av denna artikel.

Digitala möten på annat håll

Regionsfullmäktige har digitala möten.

Alla måste synas i bild vid digitala beslutsfattande möten.

Det måste kunna säkerställas att det är rätt person på rätt stol.

Visa merVisa mindre

Skytteholm är redo för julbord trots pandemin

Nyheter "På bara fem dagar har vi tappat hälften av bokningarna" I dessa tider är det extra svårt för restaurangnäringen. Samtidigt försöker julborden lösa säkraste miljöerna med utspridda bufféer och luftigare lokaler.tisdag 1/12 13:40

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Nyheter Överlever tack vare support från Ekeröborna Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.måndag 30/11 16:56

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22