Motdemonstration planeras mot AFS i Kungsan

På fredag håller partiet Alternativ för Sverige ett möte i Kungsträdgården. Samtidigt planeras en motdemonstration i Kungsträdgården och en manifestation mot rasism och nazism i närheten.

  • Publicerad 19:26, 5 sep 2018

En person bortförd av polis vid AFS-demonstration

Stockholms stad drog tillbaka tillståndet för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige att hålla demonstrationen på stora scenen i Kungsträdgården.

På partiets sida och i högerextrema grupper på Facebook har personer uppmanats att komma på mötet på fredag för att protestera mot det indragna tillståndet. Alternativ för Sverige anmält Stockholms stad för valfusk till organet för valobservation OSSE, skriver Dagens nyheter.

Även om de inte får tillstånd att vara på scenen har de fortfarande tillstånd från polisen att demonstrera.

Hundratals personer har anmält att de kommer på den planerade motdemonstrationen via Facebook. Den ordnas av Syndikalistiska ungdomsförbundet, Ung Vänster, Allt åt alla och Kämpa Sthlm. Enligt Dagens Nyheter saknar motdemonstrationen tillstånd.

Uppmuntrar till äggkastning

När AFS demonstrerat i andra städer tidigare under valrörelse har det lett till oroligheter och våld. I Malmö anmäldes en av talarna från AFS för hets mot folkgrupp och en person anmäldes för våld mot tjänsteman, skriver Expressen.

En av arrangörerna till motdemonstrationen, Syndikalistiska ungdomsförbundet, uppmuntrar till sabotage och äggkastning i evennemangets beskrivningen på Facebook.

”Utan att gå in närmre på saken har de i varje stad de besökt bemötts som sig bör – med fiskrens, äggkastning och sabotage. Visst vore det synd om Stockholm var sämre?” skriver arrangörerna på Facebook.

Manifestation mot rasism på mynttorget

Samtidigt planeras en manifestation mot rasism och nazism på Mynttorget. Avsikten var att hålla manifestationen dagen innan valet men det var just den 7 september som arrangörerna fick tillstånd av polisen.

– Jag som har marockanskt ursprung känner mig rädd för att någon som har varit och taggats av deras möte ska komma mot mig. Samtidigt tänker jag att det var guds vilja att det blev samma dag, att vi ska visa att vi är många som står upp mot den bruna vågen, säger Hanna, som är en av arrangörerna.

Hanna ordnar en manifestation mot rasism samma dag som AFS möte i Kungsträdgården. Foto: Privat

Manifestationen har inte för avsikt att ta partipolitisk ställning utan visar motstånd mot nazism och rasism.

– Jag såg i sociala media att många var rädda inför valet och vad som händer om nazistiska och rasistiska krafter får makten. Vi vill ge stöd till de som är rädda.

Hanna vill vara delvis anonym och inte ställa upp med sitt efternamn.

Fakta

Då hålls demonstrationerna

12.00 ska Alternativ för Sveriges demonstration starta i Kungsträdgården.

11.00 Samlas motdemonstranter i Berzelli park och går sedan till Kungsträdgården.

15.00 Startar den antirasistiska demonstrationen på Mynttoget och håller på till klockan 19.00.

Visa merVisa mindre